KOSOVSKA PREDSJEDNICA SA STAVOM UPUTILA PORUKU BEOGRADU: ‘Od Srbije očekujemo da padne na koljena!’

07.07.2021. 12:40:00

Nova kosovska predsjednica Vjosa Osmani dala je njemačkom magazinu Spiegel veliki intervju koji je odjeknuo regijom. A sve zbog rečenice da od Srba očekuje da padnu na koljena.

“Zakuhala” je nakon što joj je novinar postavio pitanje zašto koristi riječ “genocid” iako to na Kosovu nema pravnu osnovu, odnosno presudu međunarodnog suda. No, Osmani je imala spreman odgovor.

“Pojam genocida sam svjesno odabrala jer opisuje da država ima za cilj istrijebiti naciju, što se upravo dogodilo na Kosovu. Govorim o događajima u Meji koji su poznati pod nazivom Kosovska Srebrenica, i Pokleku, gdje su ne samo 54 djece i staraca ubijeni, već su potom i spaljeni – cilj je bio da nestanu sa lica zemlje. Willy Brandt (bivši njemački kancelar, op.a.) jednom je rekao da kada nedostaju riječi, treba pasti na koljena. To je upravo ono što očekujemo od Srbije: padanje na koljena“, poručila je Osmani koja je tom prigodom apelirala na Vučića da da privede zločince pred lice pravde.

Osmani: Srbija destabilizira regiju

Ni u ostaklom dijelu intervjua nije našla lijepih riječi za Srbiju. Naime, ustvrdila je da je Srbija ta koja destabilizira regiju zbog čega je neophodno prisustvo SAD-a i međunarodne zajednice u regiji. Na primjedbu novinara Spiegela da Kosovo zahtjevom da se Srbija ispriča za zločine nije doprinijelo ublažavanju situacije također je replicirala.

“Tijelo koje je teško povrijeđeno ne zarasta površinskim ušivanjem rane. U slučaju Kosova, to znači da je neophodno nastojanje da se pronađu nestale žrtve rata – to Srbija mora prihvatitu. Srpska strana ne tretira zločine koje je počinio Miloševićev režim, i još gore, ovo naslijeđe štiti”, poručila je.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Milos Tesic/ATAImage

Izvorni autor: Danijel Radman / Foto: Milos Tesic/ATAImage

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.