KREĆE OPERACIJA SPAŠAVANJA KLUBOVA KOJE JE KRIZA NAJTEŽE POGODILA Aktivirat će se najdeblji 'crni fond' na svijetu kako bi se izbjegli crni scenariji

31.03.2020. 18:16:00

Još uvijek se nogometni analitičari bave samo projekcijama o tome kako će izgledati budućnost nogometa, jednom kada se sve vrati u normalu. Neki kažu da će nastupiti kriza kao i u većem dijelu ekonomskih aktivnosti, drugi pak vjeruju u scenarij po kojem će klubovi, sportska zajednica naći neki način da prebrodi period neigranja zbog koronavirusa.

Američki New York Times objavio je tekst o tome da će krovna svjetska nogometna organizacija (FIFA) iz svog "fonda za crne dane" povući 2.7 milijarde dolara s kojima će globalno pomoći klubovima u krizi. Podsjetimo, u ponedjeljak su iz bivšeg slovačkog prvaka Žiline poručili da su pokrenuli stečajni postupak.

Oslobodi li se spomenuti novac iz FIFA-inih zaliha, bit će to najveća pomoć u aktualnoj situaciji koju je neki centralni sportski savez dao svojim dionicima. Uz Žilinu koja odlazi u stečaj, brojni nogometni klubovi poput Barcelone ili Juventusa morali su smanjiti plaće svojim zaposlenicima i igračima kako bi što lakše prebrodili krizu u kojoj su im obustavljene gotovo sve ekonomske aktivnosti.

ZURICH, SWITZERLAND - MARCH 18: FIFA president Gianni Infantino speaks during a press conference after the FIFA executive committee meeting at the FIFA headquarters on March 18, 2016 in Zurich, Switzerland. (Photo by Valeriano Di Domenico/Getty Images)
Valeriano Di Domenico Getty Images

 

- FIFA je u jako dobroj financijskoj situaciji i naša je dužnost pomoći svima onima kojima će pomoć trebati. Možemo potvrditi da se radi na načinima na koje će se pomoći klubovima pogođenima ovom krizom - napisali su iz krovne nogometne federacije u utorak.

Iz te su institucije prema Europskoj udruzi klubova (ECA) već poslali prijedloge pomoći, a to je potvrdio i njen predsjednik Andrea Agnelli.

- Nitko nije imun na sadašnju situaciju koja će nekim klubovima ugroziti i samu egzistenciju - kaže Agnelli.

FIFA će se, puste li se te milijarde dolara u opticaj, ponašati poput vlade neke zemlje koja će na taj način pomoći gospodarstvu. Nogomet dakle, možda i preživi...

Izvor: sportske.jutarnji.hr/Foto: Ronald Goršić

Izvorni autor: Sportske novosti

Autor: