Kritično u Hrvatskoj Kostajnici, nasipi su oštećeni na 19 mjesta: ''Iz minute u minutu situacija je sve gora''

16.05.2023. 15:13:00

Zbog ekstremnih oborina poplavljena su područja Obrovca i Gračaca te Hrvatske Kostajnice. Aktivnosti obrane od poplava su u tijeku u Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji. 

  • obilne kiše stvaraju ozbiljne probleme diljem zemlje
  • u Zadarskoj županiji rijeka Zrmanja dosegnula je povijesni vodostaj i u ponedjeljak poplavila centar grada
  • rastu vodostaji i drugih rijeka, a najkritičnije je u Hrvatskoj Kostajnici
  • u srijedu stiže veliki vodeni val Save iz Slovenije
  • ministri obilaze poplavljena područja

Tijek događaja možete pratiti iz minute u minutu:

14:43 Uslijed bujičnih poplava na području Obrovca, gradski Stožer civilne zaštite upozorio na mjere kojih se građani trebaju pridržavati zbog miješanja rijeke Zrmanje s fekalnim i slivnim vodama koje su poplavile stambene i poslovne prostore:

  • dezinficiranje svih poplavljenih prostorija;
  • pokućstvo i tapecirani namještaj koji su poplavljeni preporuča se trajno baciti u priložene kontejnere koji će biti postavljeni po gradu;
  • poplavljene prostore nužno je očistiti sredstvima za dezinfekciju;
zidove objekta nužno je dezinficirati
Reporteri Dnevnika Nove TV o stanju na terenu

14:17 Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo nalazi se u Obrovcu, odakle se s najnovijim informacijama uživo javio u Vijesti u 14h.

"Situacija je puno bolja nego jučer, ali stanje je i dalje vrlo, vrlo teško. Ima i dobrih i loših vijesti. Loša je vijest što vremenska prognoza ne daje razloga za optimizam. Kiša je padala tijekom cijelog prijepodneva. Sada je stala, a nastavak jakih oborina očekuje se oko 16h. Dobra je vijesti što je, unatoč nastavku oborina, rijeka Zrmanja u opadanju te je vodostaj od sinoć pao za oko pola metra. Zečji nasip uz Zrmanju je dovršen tako da se moglo pristupiti sanaciji jer se voda iz većeg dijela grada povukla ", rekao je.

Osvrnuo se i na stanje u Gračacu. 

"I ondje je situacija nešto bolja nego jučer, ali je pod vodom još uvijek nekih 15-ak kuća. Područje je jučer obišao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te je rekao da je zadovoljan reakcijom nadležnih službi. Međutim, građani baš i nisu zadovoljni i smatraju da se moglo napraviti i više", napomenuo je Čorkalo.

Naime, reporter Dnevnika Nove TV je i danas razgovarao s ljudima koji se bore s poplavama.

"Nešto bolje izgleda. Voda se povlači, ali jako sporo jer i tijekom noći bilo velikih oborina. Vidjet ćemo što će biti danas", rekao je Zoran iz Gračaca.

"Spriječit se nije moglo, ali se sigurno moglo ublažiti", istaknula je Borka, stanovnica Gračaca.

Čorkalo je na kraju javljanja uživo istaknuo da se kod poplava uvijek ponavlja ista priča.

"Svi su sretni kad se voda povuče, ali onda nastaju drugi problemi. Tako je i ovdje u Obrovcu. Voda već sada nije za piće. Postoji velika opasnost od zagađenja infrastrukture budući da se sa dna rijeke podiglo dosta fekalija i mulja", rekao je.

14:02 Una je na 448 centimetra i nedostaje još samo par centimetara do proglašenja izvanrednog stanja, a ono najgore tek slijedi.

''Iz minute u minutu situacija je sve gora. Voda je do koljena u ovim trenucima, počeli su probijati zečji nasipi, dio je pod vodom, ljudi spašavaju ono što mogu, podižu namještaj ako voda probije u njihove kuće. Na ulice su postavljene i betonske cijevi iznad šahtova, one su jutros bile prazne, no i u njima je sada gotovo metar vode. Poplavljeni su neki podrumi, vojska je na terenu, vatrogasci, svi pomažu koliko mogu, ali voda pronalazi svoj put. Neka mjesta su odsječena, a u jednom je pozlilo jednoj osobi pa su vatrogasci morali po nju'', javila je reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid koja prati stanje u Hrvatskoj Kostajnici.

Zabrinjavajuće najave o vodostaju Kupe

13:20 Hrvatske vode su objavile najnoviju prognozu po kojoj bi 18. svibnja u šest sati vodostaj Kupe mogao dosegnuti 808 centimetara, a Korane 801 centimetar.

13:15 Zabrinjavajuće najave o vodostaju Kupe u Karlovcu veće od 850 centimetara i mogućoj velikoj poplavi ne bi se trebale obistiniti, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare gradskog Stožera Civilne zaštite, uz procjenu da razina Kupe ne bi trebala porasti iznad osam metara.

Voditelj karlovačke ispostave Hrvatskih voda Zoran Pavlović rekao je da su jučerašnji modeli za danas i sutra prognozirali znatno više oborina s mogućim rekordnim vodostajem Kupe od 850 centimetara. No, posljednji prognostički modeli govore da se znatna količina kiše već ispadala ili će se ispadati južnije te ne bi trebalo biti većih problema zbog izlijevanja rijeka na karlovačkom području.

“Prema sadašnjim prognozama, vodostaj ne bi trebao prelaziti 800 centimetara, s čim se možemo nositi”, rekao je Pavlović i dodao da se taj maksimum očekuje do kraja sutrašnjeg dana te kako se nadaju da će tako i ostati.

13:10 Vatrogasni zapovjednik i voditelj svih operativnih snaga gradskog karlovačkog Stožera Civilne zaštite Miro Rade poručio je građanima da su sve interventne službe spremne za obranu, da su vatrogasci dan ranije rasporedili vreće za tzv. točkasto branjenje kuća na Kupi uzvodno od Karlovca u naseljima Brodarcima i Maloj Jelsi te nizvodno u naseljima Selcu, Gradcu, Vodostaju, Mekušju, Husju i Kobiliću.

13:00 Vodostaj Zrmanje u Obrovcu je znatno niži nego jučer, istaknuli su iz Hrvatskih voda.

"Vidimo da se Zrmanja vraća, ublažene su posljedice onog što je bilo jučer. Što se tiče novih oborina, one su najavljene. Što se tiče zečjih nasipa, smatramo da su oni sada dovoljni. Ako ne budu, punit će se nove vreće i oni će se povećavati koliko to bude potrebno", kazala je Irina Putica, direktorica Vodno gospodarskog odjela za slivove južnoga Jadrana Hrvatskih voda i rukovoditeljica Obrane od poplava.

12:30 Načelnik Općine Gračac Robert Juko rekao je da su na sastanku potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću izložili svoje probleme i trenutno stanje.

Istaknuo je da je Otuča imala najveći vodostaj koji je ikad izmjeren. Prije je iznosio 200 centimetara, dok je jučer kada je bila poplava bio na 235. Danas je vodostaj 123 centimetara.

"Kiša i dalje pada, imamo problem ispod Gračaca u Đekić glavici, zvali su nas pa idemo na teren jer voda prodire u neke kuće", rekao je Juko.

Voda se treba prokuhavati

12:17 Situacija u Gračacu je ozbiljna s obzirom na izlijevanje rijeke Otuče i podzemne vode te je potrebno naći sveobuhvatno infrastrukturno rješenje kako bi se pomoglo ljudima'', rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Gračacu.

''Ovdje nam se dogodilo da se po prvi puta u povijesti Otuča izlila i došla je sve do Novog naselja koje je zapravo poplavilo u zadnjih šest mjeseci dva puta, a treći put je poplava bila vezana za cijev", rekao je Božinović.

Više čitajte >> OVDJE

12:11 Iz JP Komunalac priopćili su kako bi građani trebali prokuhavati vodu za piće. Napominju kako voda nije zdravstveno neispravna, ali su parametri granični.


''Sustav vodoopskrbe Pašina Vrela - Uslijed velikih oborina i graničnih parametara, ispravnosti vode za ljudsku potrošnju, preporučujemo korisnicima vodnih usluga upotrebu vode za ljudsku potrošnju uz prokuhavanje. Voda nije zdravstveno neispravna, međutim, radi graničnih parametara ispravnosti preporučujemo prokuhavanje'', navodi se u obavijesti na internetskim stranicama JP Komunalca.

11:17 "Neprestano imamo kišne uvjete pa se ne mogu provoditi ni građevinski radovi, a operativa je zauzeta i u obnovi od potresa. Projekt obrane bit će završen do kraja godine, trudimo se maksimalno iskoristiti sredstva iz Fonda solidarnosti. Zato će možda neke tvrtke na nekim mjestima usporiti radove, ali slijedi nastavak'', rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Istaknuo je da Hrvatska Kostajnica dobiva moderan sustav obrane od poplava, prvi takav u Hrvatskoj. Vrhunac vala očekuje se sutra, ali bi danas moglo doći do izvanrednih mjera obrane.

Više čitajte >> OVDJE 

11:15 U posljednjih 24 sata angažirano je 300 vojnika, 150 ih je u stanju pripravnosti, a 150 ih je na terenu. Njih 100 je u Hrvatskoj Kostajnici, kazao je ministar obrane Mario Banožić i dodao: ''Napunili su oko 45.000 vreća pijeska, odnosno oko 500 metara zečjeg nasipa, a u obranu će se od poplava uključiti još vojnika, sukladno potrebama.'' 

Božinović obišao poplavljena područja

11:05 Vodostaj Une je 441 centimetar te će na 145 centimetra biti proglašene izvanredne mjere, najavio je potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved koji s ministrom obrane Marijem Banožićem u obilasku Banije. 

"Očekuju se daljnje oborine što znači da će Una nastaviti s rastom. U devet mjeseci ovo je šesta obrana Hrvatske Kostajnice. Imali smo prije 2,5 godine razoran potres koji je oštetio nasipe na 19 mjesta", kazao je i dodao da su Hrvatske vode radile na sanaciji. 

"Možemo očekivati i porast vodostaja Kupe. U prosincu je Petrinja bila ugrožena i tad smo izgradili box barijere koje sada ojačavamo. Možemo očekivati i porast vodostaja Save u Jasenovcu i za to se rade pripreme. S obzirom na to da smo u Jasenovcu posljednji put imali stradavanje ljudi, pozivamo građane da ako imaju potrebu spašavati ili hraniti svoje životinje, da se obrate HGSS-u i da ne ugrožavaju svoje živote", upozorio je Medved.

11:00 Nakon što je održao sastanak sa Stožerom civilne zaštite u Gračacu potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je u pratnji župana Božidara Longina i općinskog načelnika Roberta Juke posjetio domaćinstva u Novom naselju 2 koja su i dalje djelomično pod vodom.

"Situacija je i dalje ozbiljna. Prvi put u povijesti Otuča se izlila te došla do Novog naselja. Ovo je druga poplava u zadnjih šest mjeseci na tom području. Očito se radi o zasićenju tla te moramo naći rješenje koje je sveobuhvatnije i to što je moguće prije", poručio je Božinović.

10:55 Tijekom srijede očekuje se veliki vodni val rijeke Save iz Slovenije, kao i maksimalni vodostaji Kupe u Karlovcu i Une u Hrvatskoj Kostajnici gdje su od jutros na snazi izvanredne mjere obrane od poplave, objavile se Hrvatske vode.

Formiranje vodnog vala Save procjenjuje se na razini 1800 do 2000 prostornih metara u sekundi, a visoki vodostaji Kupe očekuju se na karlovačkom, petrinjskom i sisačkom području te osobito rijeke Une na kostajničkom području.

10:45 U protekla 24 sata pale su znatne količine oborina na području gotovo cijele Hrvatske u prosjeku između 10 i 40 mm.

Upućen je zahtjev za osiguranjem dodatnih snaga i sudjelovanjem pripadnika Hrvatske vojske na provedbi mjera obrane od poplava u idućim danima.

Za potrebe snižavanja vodostaja Save na sisačkom i jasenovačkom području, od jutros su otvorene ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio vode upušta u retenciju Lonjsko polje.

Kiša i dalje pada

10:30 Najviše kiše palo je u zadarskom zaleđu, u Gračacu 256 mm, Kninu 56 mm, Šibeniku 37 mm, odnosno na slivovima Zrmanje (Obrovac) i Otuče (Gračac).

S obzirom na izuzetno velike i intenzivne oborine te tlo zasićeno vodom, došlo je do naglog porasta i izlijevanja Otuče u Gračacu te Zrmanje u Obrovcu.

Izlijevanje Otuče uzrokovalo plavljenje brojnih objekata i infrastrukture. Na lijevoj obali rijeke Zrmanje došlo je do prelijevanja vode preko zida, a ujedno je i voda kroz kanalizacijski sustav počela ulaziti u niže dijelove Obrovca i ugrožavati objekte. Procjena je kako je ugroženo pedesetak kuća.

10:20 U idućih sedam dana i dalje se očekuju nestabilne vremenske prilike. Najviše kiše očekuje se danas pri čemu obilnije oborine mogu pasti u gorskim predjelima. Od četvrtka slijedi smirivanje vremenskih prilika. Mjestimice će kiše biti i dalje, ali u puno manjim količinama.

10:15 Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Matej Rudić kazao je kako kiša i dalje jako pada, ali i da je vodostaj Zrmanje pao u odnosu na sinoć.

''Vatrogasci stalno rade na ispumpavanju vode u Obrovcu i jedna trećina vode je smanjena u poplavljenoj jezgri. Usporedno s tim radi se i na ispumpavanju poplavljenih podruma. Ukoliko uspijemo smanjiti nivo vode tada ćemo povećati broj vatrogasnih snaga i pumpi'', kazao je i dodao da je u Gračacu jedno naselje izgrađeno u depresiji te se tu voda neprestano vraća natrag.

10:10 U razdoblju od 14. svibnja otkako je Zadarsku županiju zahvatilo vremensko nevrijeme praćeno obilnom kišom, zabilježene su 64 tehničke intervencije koje su se odnosile na ispumpavanja vode iz objekata i izvlačenje vozila iz vode, a na kojima je sudjelovalo 149 vatrogasca sa 73 vozila, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Najviše intervencija je zabilježeno na lokacijama: Novo Naselje i Grab (Gračac), Obrovac, Benkovac, Lišane Ostrovičke i Turanj. Na području Obrovca su trenutno angažirana 23 vatrogasca s osam vozila iz JVP-a Zadar i Intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar te DVD-ovi Obrovac, Jasenice i Žegar. Rade se smjene vatrogasaca koji neprestano izrađuju zečje nasipe te ispumpavaju poplavljene objekte. Na području Gračaca angažirano je osam vatrogasaca s dva vozila iz JVP-ova Gračac i Pag te DVD-a Pag.

Stanje u Gračacu i Obrovcu bolje nego jučer

10:05 I u Karlovcu se gradski Stožer civilne zaštite priprema za obranu od najavljenih visokih vodostaja rijeka na karlovačkom području, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Sve službe su u pripravnosti i dogovaraju daljnje aktivnosti. Operativne snage, komunalne tvrtke sa svojim djelatnicima i Hrvatske vode sa svojim kooperantima pune vreće sa pijeskom za izgradnju zečjih nasipa ugroženih područja. Podjela po gradskim četvrtima i mjesnim odborima grada Karlovca organizirana je preko povjerenika civilne zaštite.

Hrvatske vode, ispostava Karlovac modele projekcije vodostaja dostavljaju Županijskom centru 112 Karlovac kako bi svi stožeri civilne zaštite uzvodno i nizvodno od grada Karlovca bili izviješteni o trenutnim procjenama i opasnostima od izlijevanja rijeka. Vodostaji Kupe i Korane su tijekom noći bili u laganom opadanju i stagnaciji (pripremno stanje).

9:55 Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici u protekla dva sata narastao je za četiri centimetra i u osam sati je iznosio +438 cm, što je 12 cm do proglašenja izvanrednog stanja obrane od poplave.

Aktivirani su svi stožeri civilne zaštite, angažirane sve operativne snage civilne zaštite, komunalne tvrtke i pripadnici Hrvatske vojske koji sudjeluju u obrani ugroženih područja od poplave, postavljaju zečje nasipe, grade upojne bunare i ulažu maksimalne napore radi smanjenja štete od nadolazećih vodnih valova.

Osim toga za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području od 15. svibnja otvorene su ustave Trebež i Prevlaka, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

9:50 Stanje u Gračacu i Obrovcu jutros je nešto bolje iako je i dalje teško, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite. Vodostaj rijeke Otuče u Gračacu je od sinoć u opadanju i trenutno stagnira (u osam sati iznosi +123 cm, a najviši je bio +236 cm). I vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu je od sinoć u laganom opadanju (u 7:30 sati iznosio je +256 cm, a najviši je bio +301 cm, 40 cm više od ikad zabilježenog).

Zbog najave nove kiše i nailaska dodatne vode iz pritoka te nadiranja podzemnih voda, i dalje su aktivni stožeri civilne zaštite, a na svim branjenim područjima operativne snage civilne zaštite i sve nadležne službe angažirane su na postavljanju zečjih nasipa te ispumpavaju vodu iz poplavljenih objekata i pomažu ugroženom stanovništvu u spašavanju imovine. U Gračacu se pomoću radnih strojeva buše rupe u tlu kako bi se voda mogla brže povući, a u Obrovcu se ispumpava voda iz dijela grada koji je ograđen zečjim nasipom.

9:45 "Trenutno je najkritičnije u Hrvatskoj Kostajnici, Una ima vrlo visoke vodostaje, 10 do15 centimetara je ispod razine za uspostavu izvanrednog stanja", rekao je Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda, piše N1.

HGSS poslao upozorenje

9:40 Vlada Republike Slovenije objavila je upozorenje o znatnom porastu vodostaja rijeka u istočnoj Sloveniji. Vodni val iz Slovenije idućih dana trebao bi doći do Karlovca, Siska i Petrinje.

9:30 Vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu pao je u odnosu na sinoć za otprilike pola metra i sada iznosi 254 centimetra. Ipak, s obzirom na očekivane nove padaline, stanje je i dalje ozbiljno te se poduzimaju mjere prevencije i zaštite, objavili su iz Zadarske županije.

8:50 Ispumpavanje vode preko zečjeg nasipa za trećinu je, u odnosu na jučer, smanjilo razinu poplave u gradskoj jezgri Obrovca, kazao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Matej Rudić.

Zečji nasip podigle su Hrvatske vode upravo s tim planom, nakon što se ispumpavanje vode nije isplatilo jer se nije imala kamo prebacivati.

Razina vode u koritu Zrmanje kod Obrovca smanjila se s rekordna 302 na 257 centimetara jutros u šest sati, ali to je za jedan centimetar više nego sat ranije.

8:40 Poplave su izazvale i probleme u prometu pa iz HAK-a pozivaju da na njihovim internetskim stranicama građani provjere aktualno stanje na cestama.

Više čitajte >> OVDJE

HGSS je opetovao upozorenje da ceste pod naletom bujice mogu biti prepune rupa ili ostati bez sloja asfalta: ''Tada i poznati putevi skrivaju zapreke koje mogu biti pogubne. Stoga, ne idite automobilima po poplavljenim cestama. Ne zaboravite da se 50 posto nesreća sa smrtnim ishodom u poplavama događa upravo u automobilima.''

Ministar Božinović u Obrovcu

8:30 ''Volumen vode u Zrmanji bio je iznad svih očekivanja, kao i količina padalina'', rekao je gradonačelnik Obrovca Ante Župan i dodao kako se očekivalo da će zaštitni zid izdržati. ''Procijenjeno je da će 2000 vreća s pijeskom biti dovoljno. Možda je trebalo 5000'', kazao je.

Upitan za vađenje pijeska iz korita rijeke i odmuljivanje, kazao je da je to posljednji put izvedeno prije manje od 20 godina, ali tada se brod pokvario. "Drugi nismo mogli naći", rekao je Župan i kazao da je pola Zadra izgrađeno izvađenim pijeskom. 

8:28 ''Službe posao odrađuju kvalitetno i profesionalno. Danas je situacija bolja, kiša pada, no vodostaj opada. Situacija u Obrovcu ovisi i o situaciji na Velebitu. Bitno je i što se događa s Otučom i drugim rijekama koje se ulijevaju u Zrmanju. Pridonijelo je i jugo koje je podiglo plimu'', upozorio je u izjavi za medije potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u izjavi za medije nakon sastanka s nadležnim službama i lokalnom zajednicom.

Istaknuo je da klimatske promjene više nisu samo pitanje kojim se bave znanstvenici te upozorio da ćemo svi skupa morati više raditi kad je u pitanju prostorno planiranje. 


Više čitajte >> OVDJE

7:50 Vodostaj Zrmanje u Obrovcu je pao dok su Korana i Kupa u blagom padu, Una stagnira, a Sava u Jasenovcu raste, kao i Krka kod Kina.

7:25 Do jutros je na području oko Delnica u Gorskom kotaru palo više od 30 litara, mjestimice i više od 50 litara po kvadratnom metru prema radarskom procjenitelju 24-satne akumulirane oborine.

7:20 Stanovnici Gračaca i Obrovca bore se s velikim poplavama, a oborinama se ne nazire kraj. No, dok je u Gračacu stanje bolje nego noćas, Zrmanja je poplavila dio Obrovca.

Vodostaji rastu i u drugim dijelovima Hrvatske. U Hrvatskoj Kostajnici su proglašene izvanredne mjere obrane od poplave, rastu Una i Kupa. Na Savi se vrhunac vodostaja očekuje za nekoliko dana, naime, iz pravca Slovenije očekuje se formiranje velikog vodnog vala.

Voda u Gračacu prodrla u najmanje 59 kuća

7:15 ''Unatoč zabrinutosti zbog nepovoljne vremenske prognoze, noć u Obrovcu je protekla bez novih većih problema. Sve žurne službe nastavljaju s naporima na sprječavanju štete i brizi o sigurnosti građana zbog eventualnog pogoršanja situacije. Za sada nema ozlijeđenih osoba'', kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon obilaska Obrovca.

7:10 Razdoblje intenzivne i obilne oborine koje na području gotovo čitave zemlje, s manjim prekidima, traje od prošlog tjedna uzrokovalo je probleme poplavljivanja na više mjesta. Nakon kratkotrajnog prekida, oborine se nastavljaju i sljedećih dana te mogu uzrokovati dodatne probleme.

S obzirom na to da je podzemlje i tlo već zasićeno vodom smanjena je njegova mogućnost infiltracije nove oborine te već i manja količina oborine može uzrokovati probleme, upozorio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

7:00 Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obišao je u utorak ujutro poplavljena područja Obrovca, a čeka ga još sastanak s nadležnim službama i lokalnom zajednicom nakon čega će posjetiti i Gračac.

6:50 Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić obići Baniju i sastat će se sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom, gradonačelnikom Daliborom Bišćanom i generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem. Potom će ministri otići u Petrinju i obići kritične pozicije na nasipu.

6:45 Iz Vlade su poručili da je sustav domovinske sigurnosti i civilne zaštite u stalnoj koordinaciji i poduzima sve potrebne radnje s ciljem zaštite stanovništva.

Obrovac - 9Hrvatska na udaru poplava, grade se zečji nasipi i pune vreće s pijeskom: Civilna zaštita objavila savjete

Zračne snimke poplavljenog grada zbog izlijevanja rijeke ZrmanjeIma li kraja kiši? Hrvatske vode objavile veliku prognozu za idućih tjedan dana

6:35 U Općini Gračac voda je u protekla dva dana prodrla u najmanje 59 kuća, no točan broj se ne zna jer vlasnici mnogih kuća ne žive u njima već u Srbiji ili u Njemačkoj, rekao je Hini načelnik te općine Robert Juko izrazivši zadovoljstvo jer su svi ljudi na vrijeme evakuirani i na sigurnom su.

U samo 24 sata palo je 250 litara po četvornome metru, vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu je u ponedjeljak ujutro dosegnuo povijesna 302 centimetra što je čak 39 centimetra iznad dosad najvišeg vodostaja Zrmanje izmjerenog u tom gradu.

6:30 Zbog porasta vodostaja Une u Hrvatskoj Kostajnici su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, a zbog vode na kolniku kod Kuljana je prekinut promet na državnoj cesti 47 između Hrvatske Kostajnice i Dvora.

Izvor: Dnevnik.hr

Izvorni autor: Dnevnik.hr/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.