Kruže snimke muškarca koji djecu kod škole u Pazinu mami u auto. Policija: 'Istražujemo'

08.12.2023. 19:18:00

GRAĐANI, OPREZNO

'Pozivamo građane ako primijete muškarca, čije se fotografije i snimke dijele putem društvenih mreža, da o tome obavijeste policiju kako bi se s njim mogao obaviti razgovor na navedene okolnosti' kažu iz policije

Policija je zaprimila obavijest da je jučer nepoznati muškarac iz osobnog automobila pristupio djeci kod škole u okolici Pazina te ih je pozvao da pođu s njim. Policija utvrđuje sve okolnosti događaja, javlja Policijska uprava istarska, prenosi 24sata.

- Pozivamo građane ako primijete muškarca, čije se fotografije i snimke dijele putem društvenih mreža, da o tome obavijeste policiju na broj 192 kako bi se s njim mogao obaviti razgovor na navedene okolnosti. Pohvaljujemo djecu sudionike na odgovornom, promišljenom i opreznom ponašanju tijekom i nakon događaja - kažu iz policije pa dodaju: 

- Također pozivamo roditelje da razgovaraju s djecom i da ih savjetuju da budu oprezni u komunikaciji s nepoznatim osobama, da ne vjeruju neznancima, ne primaju od njih darove niti s njima odlaze bez znanja roditelja.

Savjeti roditeljima
- Uputite svoju djecu da kritički promišljaju o ponašanju drugih osoba koje ih traže da nešto učine ili ne učine, ponekad se može raditi o lošim namjerama.  
- Objasnite svom djetetu da postoje dobre i loše tajne. Dobre tajne su uzbudljive i vesele ga, a zbog loših je tužan i zabrinut. Potaknite svoje dijete da vam povjeri i takve tajne, čak i ako mu je netko od odraslih ili starijih vršnjaka to zabranio.
- Osnažite svoje dijete da se zna oduprijeti neprimjerenim nagovaranjima drugih ljudi, da im zna reći jasno NE i po potrebi glasno pozvati pomoć.
- Njegujte osjećaj povjerenja sa svojim djetetom, potičite ga da vam kaže sve što ga muči, pa i ono čega se srami i što mu stvara neugodu.
Savjeti koje policijski službenici daju djeci

- Mama i tata uvijek moraju znati s kim se družiš i gdje ideš.
- Ukoliko ti priđe netko nepoznat i od tebe nešto traži, kaži to mami i tati.
- Reci jasno NE kada netko traži da učiniš ono što ne želiš.
- Nemoj primati darove od nepoznatih ljudi.
- Nikad nemoj ući u vozilo ili otići s nepoznatom osobom ako mama i tata to ne znaju.
- Mami i tati uvijek možeš sve reći i kad misliš da si nešto skrivi-o/la i kad te je sram.
 
'Na ovaj način nastojimo osnažiti odnos povjerenja između roditelja i djece te djelovati preventivno na moguća protupravna ponašanja na štetu djece. Još jednom se zahvaljujemo svim građanima na prijavama i medijima koji odgovorno i profesionalno ukazuju na sumnje o različitim oblicima povreda djetetovih prava kako bismo zajedno kao društvo adekvatno reagirali i zaštitili žrtve', kaže iz policije.

Izvor: 24sata/Foto:Ilustracija/policija

Izvorni autor: PDN/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.