Lavrov: Odnos Rusije i EU-a je uništen

24.03.2021. 08:56:00

Europska unija uništila je svoj odnos s Moskvom, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tijekom putovanja u Kinu, nakon novih sankcija EU-a protiv Moskve.

Ne postoje odnosi s Europskom unijom kao organizacijom. Cjelokupna infrastruktura tih odnosa uništena je jednostranim odlukama Bruxellesa, rekao je najviši ruski diplomat.

Lavrov je rekao da je pristup ruskoj vanjskoj politici na razini cijele EU nestao, a preostale su samo pojedine europske zemlje partneri, vođene vlastitim nacionalnim interesima.

Sergej Lavrov često se žalio na odnos EU-a i Rusije, ali njegovi su posljednji komentari iz Kine posebno oštri.

- Jedna od posljedica agresivnog djelovanja EU-a jest jačanje veza Rusije s Kinom, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare sa svojim kineskim kolegom Wang Yijem.

 Lavrov je Bruxellesu ipak ostavio odškrinuta vrata jer je istaknuo da će, ako EU napravi pozitivan korak, Moskva odgovoriti na isti način.

Bruxelles je nedavno uveo niz sankcija Moskvi zbog trovanja sada zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, kao i hakiranja njemačkog parlamenta 2015. godine.

Kinu su u ponedjeljak pogodile sankcije EU-a zbog zlostavljanja ujgurskog naroda.To je prvi put da je europski blok izrekao restriktivne mjere Pekingu zbog kršenja ljudskih prava, od masakra na trgu Tiananmen 1989.

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT/Reuters

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.