Legenda Vatrenih: ‘Na sebe sam preuzeo odgovornost sinovog transfera. Odšteta je bila - izvanredna‘

26.12.2021. 16:02:00

Dario Šimić svojim iskustvom pomaže sinu Roku u stvaranju uspješne karijere
 
  

Dario Šimić brine o karijeri sina Roka i podsjetio je na dane kad se odlučivalo o odlasku u Salzburg:

"Na prvom je mjestu bila želja Lokomotive, klub živi od prodaje igrača i to smo poštivali. Njihova je želja bila da se transfer dogodi, sve smo to prihvatili, budući da je odšteta za klub bila izvanredna. A nešto je slično, naravno, bila i naša želja. Jer, ako ne ode u Dinamo, onda je za Roka najbolja opcija bila da ode u RB Salzburg, klub koji je poznat po razvoju i afirmaciji mladih igrača", kaže Dario.

 
 

Sva krivnja na meni

Potom nastavlja...

"Na sebe sam preuzeo svu odgovornost za transfer, jer sam smatrao da time olakšavam Roku daljnje korake u karijeri. Primjerice, ne pokaže li se dobrom ta odluka, sva će krivnja biti na meni, tako da se Roko ne bi opterećivao time je li mogao možda nešto drukčije napraviti. A nije bilo lako odlučiti se za odlazak, budući da bi kudikamo lakše sve bilo kontrolirati da je ostao u Zagrebu, u obiteljskom okružju, u klubu u kojem se afirmirao i u kojem imaju povjerenje u njega. Ali, u sportu treba napraviti iskorak, treba preuzeti odgovornost i sad sam siguran da je odlazak u Austriju bila dobra odluka. Naravno da mi je bogato igračko iskustvo pomoglo u donošenju odluke o Rokovoj karijeri, iako ne možemo negirati rizik koji je postojao u svemu tome. Život nam se svima promijenio, ali svi smo se brzo priviknuli na nove uvjete i nadam se da će u dolazećem razdoblju biti još bolje."

Jeste li mogli očekivati ovakav, meteorski Rokov uzlet?

"Ne, nitko to nije mogao očekivati! Mnoge potankosti odlučuju o karijeri igrača, neovisno o nadarenosti, jer taj je talent samo jedan segment u cjelokupnom mozaiku kojeg treba posložiti da bi se uspjelo. A Roku se zasad sve posložilo, otišao je u bolji i veći klub, u bogatom transferu. I zbog svega toge može biti ponosan na sebe, kao što smo i svi mi u obitelji ponosni na njega. Nitko mu nikad, naime, ne može oduzeti taj milijunski transfer, Roko još nije bio punoljetan kad je donio 30 milijuna kuna u Hrvatsku! I to je velika, velika stvar..."

Sve se rasplelo na najbolji način, iako nije bilo malo onih koji su sumnjali u Roka. Takvi su sad, kao i uvijek, dakako, prvi u uskakivanju u “pobjednički vlak”...

"Da, od toga ne možemo pobjeći. No, možda je takvo ponašanje i normalno. Uvijek kad se pojavi mladi igrač, kod nas se najprije traže mane i minusi, a tek se poslije gledaju plusevi i vrline. Takav nam je mentalitet, valjda... Zaboravlja se da su to još zapravo djeca, nisu punoljetni. Bio sam svjestan da bi Roku prezime na početku karijere, prije nego se dokaže na travnjaku, moglo biti opterećenje, ali to je uvijek tako. Najvažnije je bilo da je od prvoga dana imao snažnu potporu obitelji, svi smo stajali i stojimo iza njega. Uvijek će biti onih koji će ga voljeti, kao i onih kojima se njegova igra neće sviđati i zato ga učim i stalno podsjećam da ne mora biti točan baš svaki stav i komentar, ni pozitivan, ni negativan, koji pročita ili čuje o sebi."

Nevjerojatno izdržljiv

Može li se predvidjeti Rokov igrački domet?

"Uvijek sam pokušavao biti realan. Dosad je napravio uistinu veliki korak i izrasta u modernog napadača, takav je profil napadača iznimno tražen. E sad, koliko će Roko još napredovati i kakvom brzinom, teško je reći. Nakon što je bljesnuo ove godine, pred njim su sad mali pomaci, ali ti su mali pomaci zapravo i najteži. I ovisit će, osim o njegovu ozbiljnom trudu, radu i spremnosti na žrtvu, o nizu čimbenika – o zdravlju, o sredini u kojoj igra, o sreći..."

Koliko se Roko promijenio kao osoba otkad je u Austriji?

"Sazrio je, baš se vidi da je ubrzano odrastao. Ozbiljniji je, shvatio je što zapravo znači biti profesionalni nogometaš. Mentalno je jak, tjelesno je nevjerojatno izdržljiv, uporan je i to su mu neprijeporno najveće kvalitete", smatra tata Dario.

Izvor: sportske.hr/Foto: Privatni album

Izvorni autor: Predrag Jurišić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.