Lili Benčik: "Dr. Sanja Barić je li Smrt fašizmu sloboda narodu ustavan poklič,unatoč zločinima koji su pod njim počinjeni? Samo pitam?"

08.06.2020. 18:26:00

Za dom spremni kao neustavan

Intervju  Večernjem listu objavljenom u Obzoru 6.lipnja 2020.godine, ustavno pravna stručnjakinja i predstojnica Katedre za ustavno pravo  u Rijeci Dr Sanja Barić iznijela je svoje stavove  u svezi Pjesme  Čavoglave ;

Sanja Barić

“Iznimno je teško ostati u granicama pristojnosti u komentaru ovakvog stava Visokog prekršajnog suda. On ne samo da krši Ustav RH, što je dovoljno zlo samo po sebi , već na bipolaran način skače sam sebi u usta….”

“Ova je odluka velika sramota VPS-a, ili još gore, novi veliki udarac pravnoj državi. Već Studenti prve godine  i druge godine studija  prava  znaju da je ustav RH izravno primjenjiv. Dodatno krajnji tumač Ustava je Ustavni sud, a njegove su odluke i stajališta pravno obvezujuće za sva državna tijela i za sve nas,

Radimo ogromnu grešku ako o ovoj odluci razmišljamo na način sviđa li se  nama osobno ta pjesma, taj povik. Bit o kojoj govorim jest živimo li mi stvarno u uvjerenju da je naše mišljenje uvijek važnije od pravnog poretka, od Ustava, od zakona? Mislimo li mi doista da je dovoljno proglasiti neko pitanje ideološkim pa da naše osobno mišljenje pretegne pred pravnim poretkom, načelom ustavnosti i zakonitosti?”

Citiram preambulu Ustava RH;

“– u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.), a potom u Ustavu Narodne Republike Hrvatske (1947.) i poslije u ustavima Socijalističke Republike Hrvatske (1963. – 1990.), na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima (godine 1990.), slobodno izraženom voljom potvrdio svoju tisućgodišnju državnu samobitnost.

Nisam ni pravnik, ni odvjetnik, ali imam istančan osjećaj  pravičnosti  i pravde.  Jako mi je  teško ostati pribrana i kulturno  pisati s obzirom na razmjere zločina Titove partizanije , za koje nitko nikada nije odgovarao! Znači vi kažete da je priznavanje pokliča Za dom spremni novi veliki udarac pravnoj državi. Kako molim vas? Čime i na koji način krši Ustav RH? Gdje u Ustavu RH piše da je Za dom spremni neustavan’?

Zar je Za dom spremni neustavan, jer u preambuli Ustava RH stoji  da se Republika Hrvatska ne temelji na povijesnim tekovinama Nezavisne Države Hrvatske, Ili kako stoji u obrazloženju zbog “izazivanja netrpeljivosti”;

index.hr/vijesti/clanak/objavljujemo-odluku-ustavnog-suda-o-za-dom-spremni-nema-sumnje-da-je-ilegalan/2108483.aspx

S druge strane pod tim su se pokličem  hrvatski branitelji borili za pravedniji i bolji svijet u Domovinskom ratu i pobjedili crvenu zvijezdu petokraku, kokardu i crvenu zastavu s petokrakom pod  pokličem Za dom spremni!

Znači li to da su hrvatski branitelji neustavno pobjedili velikosrpskog i JNA agresora u Domovinskom ratu? Valjda su trebali prepustiti da ih četnici sve pokolju da bi bili u skladu sa Ustavom države koju su stvarali? Kojeg li apsurda?

Smrt fašizmu, sloboda narodu,

A što je sa pokličem Smrt fašizmu, sloboda narodu? Pod tim pokličem počinjen je genocid nad hrvatskim narodom!

Kakvu je on slobodu donio?

‘Oslobodioci’ su iz zagrebačkih bolnica, dokumentirano likvidirali  4791  ranjenika i bolesnika a iz bolnice Brestovac u Gračanima (tuberkulozne bolesnike i ranjenike), još njih 210 (na stratištu Obenjak), što znači da su ‘osloboditelji’ oslobodili života 5001 ranjenika i bolesnika s dijelom zdravstvenog osoblja u Zagrebu.

U jami Matjaž kraj Pevna, iznad Škofje Loke, nakon završetka II. svjetskog rata, okrutno su ubijena djeca  ...Zatučeni čekićem i bačeni u jamu više od 250 hrvatske djece, 23. svibnja 1945.  ‘Razdvojili su djecu od roditelja i većina djece je odvedena u Pevnu nad Moškrinom gdje su ubijena i bačena u krški ponor’ napisao je Janez Pintar, Predsjednik povjerenstva za evidentiranje i uređivanje prikrivenih grobišta na području Škofje Loke (2002.-2006.) i tajnik društva Huda Jama. Partizani koji su bili egzekutori djece u Matijaževoj jami su poslije obolili od tzv. partizanske bolesti ( preteća PTSP) mnogi su napravili  samoubojstvo. Jedan je 1988 g., došao pred Matjaževu jamu i objesio se dok je drugi izvršio samoubojstvo nasred gradskog trga u biskupskom Lokiju.

Ovih dana komemoria se pokolj u  Maceljskoj šumi.

Lepa Bukva je mjesto i lokacija na gori Macelj. Na tom mjestu su u noći 4./5. lipnja 1945. ubijeni 21 svećenik, redovnik i bogoslov. Oni su dovedeni iz zarobljeničkog logora u Krapini, a te noći ubijeno je bez suda na toj lokaciji još 60 zarobljenika.

Kao zastupnik u Hrvatskom Saboru, dr. Stjepan Bačić je 2004. iznio cijeli slučaj Državnom odvjetništvu, koje je odbilo provesti istragu. Jedanaest godina kasnije, DORH je ponovo odbio zahtjev Brune Esih za provođenjem istrage, no ovaj je put državni odvjetnik Dinko Cvitan dao šturo izvješće.

“Kada sam bio zastupnik 2004. godine, u Saboru sam tadašnjem Glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću postavio pitanje zašto se ne procesuiraju zločini za koje imamo dokaze i svjedoke. MUP je tada imao evidentiranih preko 900 lokacija sa hrvatskim žrtvama. Bajić mi je samo odgovorio da je sve ‘u postupku’.” i nikada nije postupljeno! Zar to nije protuustavno? Ratni zločini ne zastarjevaju!

Smrt fašizmu, sloboda narodu  je pretpostavljam ustavan , jer se u preambuli Ustava spominje ZAVNOH 1943.godine. Ali i tu postoji kvaka, jer u Ustavu piše da je RH nastala na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima (godine 1990.), slobodno izraženom voljom potvrdio svoju tisućgodišnju državnu samobitnost.

Znači da je RH odbacila komunistički sustav i da bi svi simboli, sve insignije i sam pozdrav trebali postati neustavni!  Jer je po toj logici Za dom spremni postao neustavan, jer RH nije nastala na “proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.)

Zašto je onda poklič Smrt fašizmu, sloboda narodu dopušten i ustavan?

Zašto , ako je i EU Parlament 19.rujna 2019, godione izglasao Rezoluciju o izjednačavanju zločina komunizma sa zločinima fašizma i nacizma?

To znači da po dvije osnove imamo razlog za proglašavanje Smrt fašizmu, sloboda narodu neustavnim. ali se to pitanje ne postavlja.

To je velika nepravda prema žrtvama, koje su pobijene pod tim pozdravom!

Dok se Za dom spremni diže hajka, premješta ploča, jer smeta predstavniku srpskog naroda u RH, naroda koji se pobunio protiv države u kojoj živi, podizao balvane, razarao gradove i sela, ubijao nevinu dječicu( 402 ) a koja mu je dala sva moguća ljudska i manjinska prava, poginuli HOS-ovci nemaju pravo ni na malu ploču sa pokličem pod kojim su poginuli, jer on je neustavan! Jesu li i poginuli HOS.ovci neustavni?

Za razliku od Za dom spremni, pod Smrt fašizmu, sloboda narodu izvršen je genocid nad hrvatskim narodom 1945.godine.

Komemorira se uz medijsku pompu Jasenovac, čak se i HRT spoji  sa RTS-om ( Koje je to ljigavo podilaženje Srbima i ponižavanje hrvatskog blaženika Alojzija Stepinca) Tko god da je to inicirao neka mu stoji na stalnu sramotu!

Jasenovac je hrpa laži, koja se prepoznaje po brojkama. Početna brojka je bila 1 200 000 stradalih, da bi spustili broj na 800 000, pa na 700 000, i na kraju 83 145 , broj  koji  stoji na službenim stranicama, a koji je već dokazano umanjen za oko 15 000. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman dvaput je, tada kao komunistički „heretik“, osuđen zbog pisanja i procjene žrtava u Jasenovcu, procjene koja se nije poklapala s procjenom jugokomunističke historiografije.

U Ratnom dnevniku 5. britanskog korpusa od 15. svibnja 1945.: ‘Nadomak austrijske granice u području Dravograda nalazi se 200 tisuća vojnika NDH i 500 tisuća civila’.Koliko ih je uspjelo pobjeći na Zapad, koliko je likvidirano na Križnom putu, a koliko je ostalo živih, nije istraženo, jer se 45 godina pomno sakrivalo.

Prof.dr.sc. Mihovil Biočić: PISMO NAŠIM ‘ANTIFAŠISTIMA’

Da se u Hrvatskoj nakon Oluje provedena  lustracija i da su sudionici zločinačkog komunističkog sustava odstranjeni iz javnog života, mi bismo danas opušteno pričali o svim ovim temama. Zločinci bi bili procesuirani, a žrtve dostojanstveno pokopane. Međutim, to se nije dogodilo. U institucijama i dalje rade yugo- komunisti, mrzitelji svega hrvatskog i naravno da će za njih Smrt fašizmu , sloboda narodu biti ustavan, a oni koji su poginuli za obranu svog doma biti će i dalje neustavni!

Predsjednik države Stjepan Mesić spriječio da  Stjepan Hršak odgovara za ubijstvo 21 svećenika

“Dana 25. svibnja 2009. pripadnici Hrvatskog domoljubnog pokreta organizirali su prosvjed na Tuškancu 61 u Zagrebu, ispred vile bivšeg partizanskog komandanta Stjepana Hršaka, zbog ubojstava svećenika i bogoslova 1945. u Maceljskoj šumi.

Tadašnji predsjednik Stjepan Mesić posjetio je 17. srpnja 2009. Stjepana Hršaka, člana Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), kako bi se iz prve ruke informirao o skupu koji su pred njegovom kućom u Zagrebu u svibnju organizirali članovi Hrvatskog domoljubnog pokreta, izvijestio je Ured predsjednika. Tada je Stjepan Hršak izvijestio predsjednika Mesića o prosvjednome skupu ispred svoje kuće, i pošto je dobio potporu SABA RH te mnogih građana, najavio je da će svoja prava i zaštitu potražiti na sudu ako i dalje bude izložen klevetama i prijetnjama.”

Dokle god ne rasčistimo i jednako vrednujemo sve žrtve boljitka nema. Ostajemo zarobljeni u yugokomunističkoj idelogiji i stigmatizirani  od velikosrba uz potporu hrvatskog  Pravosuđa koje nije ni pravedno, ni hrvatsko,  ni učinkovito!

Cijeli pravosudni i vladajući sustav organizirano godinama štiti  partizanske ratne zločince i poslijeratne udbaške zločince. Posjeta tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića Stjepanu Hršaku to potvrđuje i bila je jasna poruka da će se istraga obustaviti. Konačno, na savjest urednicima i izvjestiteljima svih hrvatskih medija prepuštamo da istraže zašto u 20 godina slobode nitko nikada u Republici Hrvatskoj nije osuđen ni za jedan komunistički zločin, čak ni moralno!

I ne samo da nitko od njih nije osuđen, nego nitko ne priznaju ni Rezoluciju Vijeća EU o zločinima komunizma, po Crnoj knjizi komunizma, po kojoj je ubijeno u ime komunističke ideologije 97 milijuna ljudi.

Ne priznaju ni novu Rezoluciju EU Parlamenta od 19.rujna 2019, godine kojom su svi totalitarni režimi proglašeni zločinačkim i komunizam i fašizam i nacizam!

Lili Benčik/hrvatskepravice

Izvor: Hrvatske pravice/Foto:Fah

Izvorni autor: Lili Benčik

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.