'Ljetna kupola' donosi val vrućina

19.08.2023. 12:33:00

U najnovijem meteorološkom izvješću, najavljen je ponovni dolazak toplinskog vala prema vikendu, popraćen pojmovima "ljetna kupola" i "temperaturna peka".

Prognostičari predviđaju da će se ovo vruće razdoblje koncentrirati nad zapadnim Sredozemljem. S obzirom na visoke temperature, mnogi se traže spas u hladu mora, posebno na Žnjanu, najvećoj plaži u Splitu. No, dok se jedni opuštaju u moru uživajući u čistom zadovoljstvu, samo 50-ak metara dalje, građevinari marljivo rade unatoč opakoj vrućini.

"Možete misliti kako je njima", razmišlja Tomislav dok promatra radnike.

Usred ljetnog šušura, Grad Split je započeo izgradnju kolektora za oborinske vode na najvećoj gradskoj plaži. Posjetitelji su u nevjerici zbog nagle promjene na omiljenom mjestu za odmor.

"Pa čuje se buka, buka bagera, istovaranja kamena, prašina", prepričava Damir svoje dojmove.

Sofija Preljvukić, reporterka Dnevnika Nove TV, razgovarala je s kupačima kako bi saznala njihova očekivanja vezana uz najavljena daljnja zatopljenja u Hrvatskoj koja meteorolozi nazivaju "ljetnom kupolom" ili "temperaturnom pekom". S nadolazećim vikendom dolazi i pojačan toplinski val, a slijedeći tjedan donosi još veće vrućine. Slično kupoli, ovo vruće područje prekrit će cijelo zapadno Sredozemlje.

"Peka, u nas sač kažemo. To je kad nešto peče, kuha ispod - u ovom slučaju mi", kaže Tomislav.

Turisti iz sjevernih krajeva ne smetaju vrućine.

"Mi volimo visoke temperature, mi smo iz Norveške i fantastično je da konačno osjetimo malo vrućine na tijelu", ističu turisti.

No, nešto dalje, u poljima, postoji zabrinutost za sušenje usjeva.

"Sad kiša jedna treba, tko ima dosta vinograda, jer u 9. mjesec slijedi berba grožđa", istaknuo je Ivan.

Oni koji to mogu, odgađaju svoje radove kako bi mogli uživati u hladu mora. Oni koji to ne mogu, morat će podnijeti vruće uvjete. Osvježenje u obliku kiše očekuje se na pojedinim područjima već sutra, dok se od idućeg tjedna očekuje povratak ljeta u svoj svojoj raskoši, izvještava Dnevnik.hr.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:Ilustracija/vrućine

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.