LOGOR STADION Poslušajte potresne priče Bugojanskih logoraša

22.03.2023. 18:45:00

Preživjeli zarobljenici slave drugi rođendan, a za tijelima 15 nestalih logoraša još uvijek se traga.

19. ožujka 1994. godine, razmijenjeno je 294 hrvatskih zatočenika sa zloglasnog logora tzv. Armije BiH “Stadion” u Bugojnu.

Pod tribinama NK Iskre, u krajnje neljudskim uvjetima ti su ljudi držani u neljudskim uvjetima prolazeći kroz strašnu patnju. Fizičke i psihičke torture, izgladnjivanje, prisilna vađenja krvi, odvođenja na prve crte bojišnice gdje su služili kao robovi ili živi štit bili su svakodnevica hrvatskih zatočenika u Bugojnu.

O prolasku kroz pakao logora „Stadion“ Josip Lukić napisao je knjigu „Mjesto pod neonkom“.

I dok 19 zarobljenika nije preživjelo torture u logoru „Stadion“ 294 njih 19. ožujka već godinama slave kao drugi rođendan jer su tog dana dočekali slobodu.

Podsjetimo, postrojbe tzv. Armije BiH iz Bugojna su tijekom rata protjerale 15.000 Hrvata, 311 hrvatskih civila i vojnika je ubijeno, a oko 2000 hrvatskih zatočenika prošlo je torture nekoliko desetaka logora u kojima su okrutno mučeni, ubijani, a oni najistaknutiji odvedeni su u nepoznato. Za njih 15 te još 16 civila traga se gotovo tri desetljeća.

Što se dogodilo u Bugojnu i kakva su zapravo stradanja Hrvata ovdje bila je nezamislivo. Kada je Crveni križ tada posjetio bugojanske logore – rekao da takvo nešto nema ni na Manjači. Možete onda samo zamisliti kako je bilo jer Manjača je u BiH bila simbol za nešto strašno što se događa u logorima. A bugojanski logor je bio gori od Manjače, onda možete zamisliti kakvu su torturu prošli bugojanski logoraši.

crodex.net

Izvor: crodex.net/Foto: Screenshot

Izvorni autor: crodex.net

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.