Loše vijesti za bivšeg predsjednika SAD-a: Povjerenstvo Kongresa traži kazneni postupak protiv Trumpa

20.12.2022. 10:07:00

Parlamentarno istražno povjerenstvo za napad na Kapitol jednoglasno je u ponedjeljak preporučilo kazneni postupak, uključujući i za pozivanje na pobunu , protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, prenosi Dnevnik.hr.

Bivši američki predsjednik Donald Trump optužen je za ometanje službenog procesa potvrđivanja rezultata predsjedničkih izbora, urotu protiv američke države i davanje lažnih izjava, objavilo je istražno povjerenstvo američkog Kongresa.

"Odbor je prikupio ogromnu količinu dokaza da Trump namjerava poremetiti našu ustavom propisanu mirnu tranziciju vlade", rekao je zastupnik Zastupničkog doma Jamie Raskin neposredno prije glasovanja.

Dodao je: "Vjerujemo da dokazi koje smo prikupili tijekom naše istrage opravdavaju preporuku da se protiv Donalda Trumpa podigne kaznena prijava."

Optužbe su kažnjive kaznom zatvora i diskvalifikacijom obnašanja javne dužnosti. Bivši predsjednik najavio je da će ponovno pokušati u utrci za Bijelu kuću 2024. godine.

Povjerenstvo nema ovlasti samo pokretati te kaznene postupke, već samo davati preporuke Ministarstvu pravosuđa SAD-a, koje ima ovlasti kazneno goniti bivšeg predsjednika SAD-a ako je potrebno.

Članovi povjerenstva, sedam demokrata i dva republikanca, počeli su predstavljati zaključke svoje dugotrajne istrage o napadu u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu o napadu na Kaptol 6. siječnja 2021., tijekom koje su ispitali 1000 ljudi, navodi se u brdo dokumenata i održali medijski jako pozorno praćena javna saslušanja.

Istog su dana pristaše bivšeg predsjednika Trumpa tvrdile da mu je Joe Biden "ukrao" predsjedničke izbore 2020., nasilno napao sjedište Kongresa u Washingtonu i spriječio potvrđivanje rezultata, uzdrmavši američku demokraciju.

"U Americi je ubacivanje listića u glasačku kutiju čin vjere i nade", rekao je na početku sastanka demokrat Bennie Thompson, predsjednik istražnog povjerenstva.

"Povjerenje u naše institucije je temelj američke demokracije. Ako je povjerenje uništeno, naša demokracija je uništena. Donald Trump je uništio to povjerenje. Izgubio je izbore 2020., on to zna, ali je odlučio pokušati ostati na vlasti", dodao je.

Trump: Članovi odbora su propalice

Republikanka Liz Cheney, potpredsjednica odbora "crvena krpa" za Trumpa, rekla je da su postupci pokazali da je "nesposoban" za novu javnu dužnost.

"Onaj tko se u tom trenutku tako ponašao ne može više obnašati javnu dužnost u ovoj zemlji", kazala je.

Najmanje petero ljudi ubijeno je u tom napadu, a stotine su optužene za nasilje. Završno izvješće istrage bit će objavljeno u srijedu.

"Mislim da postoje dokazi da je Donald Trump počinio kaznena djela u sklopu svojih nastojanja da poništi izbore ", rekao je član povjerenstva, demokratski zastupnik Adam Schiff, za CNN u nedjelju.

Trump je putem svoje platforme Truth Social rekao da su članovi komisije "socijalni slučajevi i propalice". Svoj govor od 6. siječnja 2021. i druge radnje toga dana branio je kao "umjerene i pune ljubavi ". Zatim je pozvao svoje pristaše da se "bore poput đavola ".

Trump je optužen da je vršio pritisak na potpredsjednika Mikea Pencea i izborne dužnosnike, posebice u Georgiji i Arizoni, da ponište rezultate predsjedničkih izbora.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto: Tasos Katopodis/Getty Images

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.