Lovas: 23. godišnjica pokopa žrtava

21.03.2021. 20:33:00

Općina Lovas obilježava 23. tužnu godišnjicu pokopa žrtava masovne i pojedinačnih grobnica u tom naselju.

U spomen stradalima i nestalima u Domovinskom ratu kod spomen-obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće, nakon čega je održan Križni put na katoličkom groblju.

- Ostala sam bez 2 sina. Najmlađi je poginuo u Tovarniku, a Goran je odveden iz Vukovarske bolnice. I sve sam napravila što sam mogla i poruka sam imala svakakvih s one strane - ali do istine još nisam došla, rekla je Jelena Baketa.

Ekshumirano je 68 žrtava iz masovne i 10 iz pojedinačnih grobnica. Među njima i obitelj Adama Rendulića.

- Tužne su uspomene nakon 23 god. Jer tada je pokopano ovdje 78 ljudi, naših mještana. Nažalost, među njima i moj otac, polubrat i moja snaha. To je dan sjećanja na naše Lovaske žrtve srbočetničke agresije, kaže Rendulić.

Od susjeda je doznao pojedinosti o sudbini svojih najmilijih - smogao je snage oprostiti neprijatelju.

- I ljudski i kršćanski je da se nešto oprostiti može, ali da se ne smije nikada zaboraviti, da to ostane trajno u generacijama kako je došlo do slobode hrvatske države, poručuje Rendulić.

Komemorativnim programom i križnim putem - obilježena je tužna godišnjica. I nakon 23 godine - osjećaji su jednako snažni.

- Nažalost to nije bila tragična bilanca stradanja mještana Općine Lovas jer znamo da je iz Lovasa i Opatovca ubijeno ukupno 89 mještana i 1 osoba se vodi kao nestala, rekla je Tanja Cibra, načelnica Općine Lovas.

Za strašne zločine i masakr nad 69 civila u Lovasu dosuđene su tek 23 godine zatvora. Od 14 osumnjičenika - sud u Beogradu osudio je samo šestoricu.

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.