Lukašenko optužuje oporbu da želi preuzeti vlast

18.08.2020. 20:35:00

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko optužio je u utorak oporbu da želi preuzeti vlast, desetog dana velikih prosvjeda i štrajkova protiv ishoda predsjedničkih izbora 9. kolovoza

Lukašenko je u svom obraćanju u Vijeću sigurnosti rekao da "koordinacijski odbor" koji je oporba osnovala radi promicanja političke tranzicije, želi preuzeti vlast, objavila je državna novinska agencija Belta prenoseći predsjednikove izjave.

"Oni traže ni manje ni više nego da im se preda vlast. Mislimo da je to jasno, to je pokušaj preuzimanja vlasti sa svim posljedicama koje iz toga proizlaze", rekao je Lukašenko.

Po njegovim riječima, oporba želi "prevariti vlasti, a napose redarstvene snage" prikazujući se kao "mirna i dobra te da tobože ne želi sukobe".

"To je dimna zavjesa. Ali ako se bolje pogleda, može se vidjeti što se zapravo događa", istaknuo je.

Obraćajući se članovima oporbenog "koordinacijskog odbora", među kojima bi trebala biti i Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost, Lukašenko je zaprijetio da će "ohladiti neke usijane glave".

Ujedno je optužio oporbu da želi prekinuti veze s Rusijom, glavnim saveznikom i gospodarskim partnerom Bjelorusije koji je dosad pružao tihu potporu bjeloruskom predsjedniku.

Potonji ga je ipak prije nekoliko tjedana optužio da želi svesti njegovu zemlju na vazalsku.

Oporbena čelnica Marija Kolesnjikova odmah je preko novinske agencije Interfaksa demantirala bilo kakvu namjeru oporbe da, u slučaju dolaska na vlast, poništi ugovore potpisane s Moskvom.

"Lukašenkove izjave smatramo pokušajem manipulacije i prijevare", rekla je.

Nakon spornih izbora 9. kolovoza ne prestaje jačati pritisak na predsjednika Aleksandra Lukašenka koji je na vlasti od 1994. Sučeljen je sa svakodnevnim prosvjedima i štrajkaškim pokretom koji je zahvatio više industrija važnih za gospodarstvo.

Lukašenko je ipak u više navrata odbio pozive da odstupi s vlasti.

Izvor: tportal.hr/Foto: NIKOLAI PETROV / POOL

Izvorni autor: I. Ba.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.