Mađarska zbog rata u Ukrajini proglasila izvanredno stanje, Orban će vladati dekretom: ‘Svijet je na rubu...‘

24.05.2022. 19:00:00

"Vidimo da su rat i sankcije Bruxellesa doveli do ogromnih ekonomskih potresa i drastičnog rasta cijena"

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana progurala je u utorak ustavni amandman koji će dopustiti vladavinu dekretom u slučaju oružanog sukoba ili humanitarne katastrofe u susjednoj zemlji, navodi agencija dpa.

Mjera, koju je podržalo 136 članova vladajuće desne nacionalističke stranke Fidesz, omogućava uvođenje izvanrednog stanja na temelju rata u Ukrajini, a Bloomberg izvještava da je Orban nedugo potom i proglasio izvanredno stanje zbog rata u Ukrajini koje će na snagu stupiti u srijedu.

Mađarska je u izvanrednom stanju, ali zbog epidemije koronavirusa, još od proljeća 2020., a ono bi trebalo prestati krajem ovog mjeseca.

To stanje omogućava suspenziju zakona i uvođenje restriktivnih mjera uredbama.

Parlament u roku od 15 dana mora odobriti uredbe, što je uobičajeno bila formalnost zbog velike većine koju u parlamentu ima Fidesz.

Po mišljenju promatrača, hitna zdravstvena situacija korištena je u svrhe koje se jedva odnose na zdravstvene probleme, uključujući nametanje mjera koje financijski ugrožavaju mjesta u kojima je na vlasti oporba i podržavanje provladinih gospodarstvenika.

Što se tiče novoproglašenog izvanrednog stanja zbog rata u Ukrajini, Orban je u kratkoj videoporuci najavio da će prve mjere donijeti već u srijedu, ali zasad nema informacija o kakvim je mjerama riječ.

Prema njegovim riječima, sukob u Ukrajini ugrožava energetsku i financijsku sigurnost Mađarske.

- Vidimo da su rat i sankcije Bruxellesa doveli do ogromnih ekonomskih potresa i drastičnog rasta cijena. Svijet se nalazi na rubu ekonomske krize. Vlada, koristeći se svojim pravima u skladu s ustavom, od ponoći proglašava izvanredno stanje, izjavio je Orban.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Jutarnji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.