Mamićev slučaj je prvi veliki ispit za Visoki kazneni sud, sada je izvjesno što će se dogoditi

24.03.2021. 09:45:00

Državno sudbeno vijeće sljedeće će srijede, 31. ožujka, na svojoj sjednici, kako su najavili, raspravljati i odlučivati "o prijedlogu predsjednika Županijskog suda u Osijeku za privremenim udaljenjem od obavljanja sudačke dužnosti sudaca Županijskog suda u Osijeku".

Riječ je, podsjetimo, o prijedlogu predsjednika osječkog suda Zvonka Vrbana za pokretanje stegovnog postupka te razrješenje i udaljenje s dužnosti Zvonka Vekića i Darka Krušlina, sudaca tog suda koje je Zdravko Mamić optužio kao osobe kojima je dao mito da ga ne osude, odnosno ne potvrde optužnicu protiv njega, iako se na sudu dogodilo potpuno suprotno.

Istodobno s tim na osječkom se sudu nastavlja postupak protiv Mamića i još šestorice okrivljenika po drugoj optužnici za izvlačenje 144 milijuna kuna iz Dinama. U tom postupku Janjko Grlić, branitelj okrivljenog Damira Vrbanovića, u ponedjeljak je Visokom kaznenom sudu predao prijedlog za prenošenje mjesne nadležnosti ovog predmeta na neki drugi sud. Grlić je delegiranje predmeta zatražio zbog 'recentnih događanja na Županijskom sudu u Osijeku zbog kojih je predsjednik suda pokrenuo stegovni postupak s tako rigoroznim prijedlogom'.

Rasprava je odgođena za 14. travnja. Dotad bi VKS trebao donijeti odluku o mjesnoj nadležnosti. To će, pak, biti dodatno zanimljivo pratiti jer je na čelu tog suda Ivan Turudić koji je bio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu kada je prva optužnica protiv Mamića i ostalih upravo s tog suda premještena u Osijek. Između ostaloga, i zbog prijateljstva Mamića i Turudića, koje sudac nikada nije niti skrivao, a prije dvije godine je u intervjuu za 24 sata izjavio da s Mamićem, otkako je ovaj pobjegao u BiH, samo razmjenjuje čestitke za Božić i Novu godinu te da se otad nisu čuli.

Ono što je sasvim izvjesno jest da će se sudac Ivan Turudić izuzeti iz odlučivanja o tom zahtjevu, s obzirom na već navedene razloge svog poznanstva s Mamićem, piše Jutarnji list.

Izvor: tportal.hr/Foto: Screenshot / Autor: tportal.hr

Izvorni autor: M. Šu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.