Marica Špehar otkrila da niz vozača ima lažne svjedodžbe pa dobila otkaz, no sad je blizu pobjede

03.11.2020. 15:28:00

Marica Špehar, bivša voditeljica kadrovske službe u Zagrebačkom električnom tramvaju (ZET-u) koja se usprotivila nezakonitim zapošljavanjima u tom zagrebačkom gradskom poduzeću, a zatim bila izložena šikaniranju Uprave te u lipnju 2016. dobila i otkaz, na najboljem je putu da se nakon iscrpljujuće sudske bitke izbori za povratak na posao.

Općinski radni sud u Zagrebu prošli je tjedan donio presudu u kojoj stoji da njezin radni odnos u pravnom smislu nije prestao, da je ZET mora vratiti na radno mjesto na kojem je bila prije otkaza ili je rasporediti na drugo radno mjesto koje odgovara njezinoj stručnoj spremi i sposobnostima.

Navedena presuda sutkinje Jelice Pandurić je nepravomoćna i na nju se ZET može žaliti. No, Pehar ima odlične izglede da dobije tu pravnu bitku jer je "prvu rundu" već dobila - pravomoćno je već presuđeno da je otkaz koji joj je u lipnju 2016. potpisala direktorica ZET-a Ljuba Rončević Žgela - protuzakonit.

U ovoj "drugoj rundi", koju je prošli tjedan nepravomoćno dobila, preostaje joj da se i pravomoćno izbori za povratak na radno mjesto s kojeg je otjerana.

Vozači

Marica Špehar diplomirana je pravnica s položenim pravosudnim ispitom koja je 26 godina radila u ZET-u, a od 2008. do otkaza 2016. bila je voditeljica službe za ljudske resurse i zaštitu. Njezine nevolje s pretpostavljenima počele su 2014. U ljeto te godine Špehar je kao šefica kadrovske službe ZET-a krenula u provjeru svih svjedodžbi ZET-ovih vozača nakon što su u javnosti počele kolati tvrdnje da neki od njih imaju krivotvorene svjedodžbe.

Provjera je pokazala da niz vozača ima krivotvorene svjedodžbe o završenoj srednjoj školi koja je bila uvjet za zapošljavanje, pa je zatražila da im se smjesta uruče otkazi. Kako je zbog otkaza nastao manjak vozača, trebalo je zaposliti nove, pa je formirano povjerenstvo za odabir novih vozača.

Posljednjih mjeseci 2014. bili su za zagrebačku gradsku upravu i ZET turbulentni dani - gradonačelnik Bandić, niz njegovih suradnika, pa i direktor ZET-a Ivica Tolić završili su u istražnom zatvoru. Na Tolićevo mjesto na čelu ZET-a došla je njegova zamjenica i desna ruka Ljuba Romčević Žgela. Nova uprava ZET-a u povjerenstvo za odabir novih vozača nije uvrstila Maricu Špehar, nego Ljiljanu Pećinu, kojoj je Špehar bila šefica.

Povjerenstvo je od Špehar zatražilo da dostavi dokumente onih kandidata za vozače koje je unaprijed odabralo, a koji nisu priložili svu traženu dokumentaciju. Špehar je svjedočila da ih je upozoravala na nepravilnosti i nudila kandidate koji su dostavili potpunu dokumentaciju, ali takvi povjerenstvo nisu zanimali, nego su nju optužili da usporava i opstruira proces zapošljavanja vozača.

Nepravomoćno

ZET je pred sudom tvrdio da je početkom 2015. donesena "nova sistematizacija " radnih mjesta, prema kojoj je njezino radno mjesto ukinuto te joj je ponuđeno mjesto samostalnog referenta. Špehar je tu ponudu odbila, pa joj je u lipnju 2016. uručen otkaz. U kolovozu 2016. tužila je poslodavca tražeći poništenje otkaza i povratak na staro radno mjesto. Općinski radni sud je u ljeto 2017. u cijelosti usvojio njezinu tužbu, ali je ZET uložio žalbu.

U ožujku 2018. Županijski sud u Rijeci potvrdio je dio prvostupanjske presude u kojoj stoji da je otkaz Marici Špehar nezakonit jer je na sudu dokazano da ZET nije ukinuo njezino radno mjesto, nego je na isto mjesto zaposlio novu osobu. Pritom je naloženo da se ponovi suđenje vezano za vraćanje na staro radno mjesto, što je sada okončano nepravomoćnom odlukom s početka ovog teksta.

Šikanirana zbog otkaza kumu direktorice

Marica Špehar je u ovom posὕtupku pred sudom izjavila da je okidač za odmazdu Uprave ZET-a nad njom bio trenutak kad je zbog krivotvorene svjedodžbe u ljeto 2014. godine, između ostalih, otkaz dobio i vozač Ivan Klobučar, vjenčani kum Ljube Romčević Žgela, koja je krajem 2014. postala direktorica ZET-a.

Niz vozača koji su tada zbog krivotvorenih svjedodžbi dobili otkaze, poput Ivana Klobučara, Željka Bojovića i drugih, naknadno su vraćeni na posao, a i dandanas, prema svjedočenju Marice Špehar, u ovom radnom sporu, u ZET-u radi niz ljudi s lažnim svjedodžbama. Navedene tvrdnje ZET pred sudom uopće nije opovrgavao.

U obrazloženju presude sutkinja Jelica Pandurić naglasila da je Marica Špehar bila dosljedna u svojem poslu te da su joj to mnogi u toj tvrtki zamjerili. Sutkinja je istaknula kako je poslodavac prema njoj proveo šikanirajući i obijestan postupak.

Ljuba Romčević Žgela, koja je 2014. i 2015. godine Maricu Špehar šikanirala, a 2016. joj uručila nezakoniti otkaz, i danas je predsjednica uprave ZET-a, a u tome gradskom poduzeću i danas radi njezin vjenčani kum s lažnom svjedodžbom.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Željko Puhovski/CROPIX

Izvorni autor: Slavica Lukić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.