Mariupolj pred padom: ‘Borci koji se ne predaju bit će eliminirani’; Zelenskij prijeti prekidom pregovora: ‘Putin je spreman za nuklearni napad, svijet se mora pripremiti’

17.04.2022. 11:13:00

Zelenski je opet upozorio da se svijet treba pripremiti za mogućnost da Vladimir Puton naredi korištenje nuklearnog oružja u Ukrajini.

“Ne bismo trebali čekati da Rusija odluči upotrijebiti nuklearno oružje. Moramo se pripremiti za to. Oni su spremni koristiti bilo koje oružje, uvjeren sam u to”, rekao je. Tvrdi da je potrebno pripremiti lijekove protiv radijacije i skloništa.

Zelenskij prijeti prekidom pregovora

Ukrajinski predsjednik kazao je da je stanje u opkoljenom Mariupolju jako teško te da su vojnici koji brane grad blokirani, kao i ranjenici. “Ipak, dečki se brane”, kazao je.

“Mariupolj bi mogao završiti kao 10 Borodjanki. “Eliminacija naše vojske i momaka stat će na kraj svim pregovorima. Ukrajina neće trgovati svojim teritorijem niti svojim narodom”, rekao je Zelenskij.

Mariupolj pred padom

Ukrajinski borci koji ostanu u Mariupolju i odbiju predaju bit će eliminirani, rekao je čelnik Donjecke narodne republike (DPR) koju podržava Rusija.

Vojnici ruskih saveznika blizu su zauzimanja grada Mariupolja na jugu zemlje, ali se smatra da se ukrajinske snage odupiru napadima iz lučke oblasti i tvornice Azovstal – velike tvornice željeza i čelika.

Pojavili su se video snimci ukrajinskih snaga koje obećavaju da neće predati svoje položaje.

Telegraph je objavio detalje havarije ruskog ratnog broda Moskva, kojeg je uoči potonuća pogodila ukrajinska vojska. No, Rusima je trebalo gotovo 24 sata da priznaju da je brod potopljen, a tvrdili su i kako su svi koji su bili na krstarici evakuirani. No, iako su Rusi tvrdili da je Moskva potonula zbog požara, SAD je potvrdio da je ratni brod pogođen dvjema ukrajinskim raketama Neptun, što je uzrokovalo eksplozije i potonuće broda. Telegraph piše da je na brodu bilo 510 ljudi te da je većina poginula. Ako je tako, radi se o najvećem gubitku kojeg je Rusija doživjela tijekom ovog rata.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika i vođa pregovaračkog tima požalio se na Europsku uniju vezano za dobavljanje oružja Ukrajini. Mihajlo Podoljak kazao je da zemlja pod ruskom invazijom još uvijek nije dobila ono što je tražila te da oružje predugo putuju do vojske koja brani Ukrajinu od ruske invazije.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Twitter

Izvorni autor: Net.hr/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.