MARKOTIĆ NAJAVILA VELIKU NOVOST: ‘Do jeseni bi mogla biti spremna nova generacija cjepiva’

20.02.2022. 11:26:00

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, naglasila je u sinoćnjem HTV-ovu Dnevniku kako je i dalje važno da se osobe starije dobi i one s kroničnim bolestima cijepe protiv covida. Navela je i da bi nove generacije cjepiva mogle biti spremne prije jeseni.

Markotić je rekla da je situacija s koronavirusom u Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europi, mnogo bolja nego što je bila – snažno padaju brojevi inficiranih i hospitaliziranih, ali smrtnost još ne pada nigdje u Europi, pa ni u Hrvatskoj.

“Znamo da smrtnost ima odgodu do dva, tri tjedna, pa i četiri, ovisno o tome da, recimo, na intenzivnim jedinicama bolesnici leže znatno dulje”, rekla je Markotić.

Rekla je kako je iznimno važno da se cijepe osobe starije dobi, pa čak i oni s više od 55 godina, a svakako stariji od 65, kao i oni s kroničnim bolestima, i da osobe koje su se već cijepile prime booster dozu.

“Trenutačno, unatoč velikom padu broja novozaraženih, određene zemlje na sjeveru bilježe ponovno porast broja inficiranih, pa i hospitaliziranih među starijima od 65 godina. Dakle, za njih je najvažnije da se cijepe,” rekla je Markotić.

Navela je da su neka modificirana cjepiva u izradi.

“Moram biti iskrena da bismo željeli mnogo više vidjeti, možda puno propulzivnije djelovanje. Međutim, ta nova cjepiva koja se očekuju, nove generacije, negdje prije jeseni mogla bi biti spremna”, dodala je Markotić

Možemo li očekivati da jesen bude bez mjera, s cijepljenjem rizičnih skupina, da idemo kao prema gripi?

“Svi se nadamo da bi i ova respiratorna bolest mogla doći u tu fazu, da se ponaša kompletno sezonski i da onda imamo ritam cijepljenja kao s gripom, u jesen, prije jeseni”, zaključila je Markotić.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto: Edvard Susak/HINA/POOL/PIXSELL

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.