Medicinske sestre i tehničari još se nisu dogovorili s Vladom: “Tražimo povećanje plaća, na bilo koji način”

17.05.2023. 20:32:00

Sindikat medicinskih sestara i tehničara i Samostalni sindikat nakon sastanka s ministarstvima zdravstva, rada i financija nisu zadovoljni i traže povećanje plaća na bilo koji način, ministarstva poručuju kako će se pronaći rješenje, a za ponedjeljak je dogovoren novi sastanak o zahtjevima.

Ministar zdravstva Vili Beroš je u srijedu nakon sastanka sa sindikatima, za kojeg je ocijenio da je prošao konstruktivno, rekao kako su se danas složili da “neke stvari u prošlosti nisu bile dobre, da se brojnim izmjenama uredbe o koeficijentima poremeti stabilnost sustava i da to moraju unaprijediti”.

Sindikati traže povećanje plaće za 10 posto svim zaposlenicima u sustavu zdravstva i kažu kako ne mogu čekati novi zakon, a Beroš je ocijenio kako “svako pojedinačno traženje i isključivost nije dobra”.

“Međutim, u dobroj vjeri i konkretnim razgovorima vjerujem da ćemo naći rješenje, a nastavak razgovora je već u ponedjeljak. Nećemo sada o konkretnim elementima povećanja, sagledavali smo širu problematiku i ono što je pred nama”, ponovio je ministar.

U tom je kontekstu naveo kako će novi zakon o plaćama u javnim i državnim službama ujednačiti iste vrijednosti rada.

Dodao je kako danas pitanje štrajka nisu stavili na stol te poručio kako postoji dobra volja Vlade s obzirom na to da su na sastanku bila tri resorna ministra kako bi zajedno riješili probleme u kontekstu dolaska novog zakona i uredbi.

Upitan vode li razgovori u smjeru da će novim zakonom oni dobiti ne samo 10 posto, nego možda i veće povećanje plaćanja, Beroš je odgovorio kako postoji ta mogućnost te kako će svim resornim ministarstvima biti predstavljena metodologija za izračun budućih koeficijenata, au izračunima će sudjelovati i predstavnici sindikata.

Upitan mogu li sindikati prije donošenja zakona očekivati ​​povećanje od 10 posto, Beroš je naveo kako je ministar financija Marko Primorac na sastanku rekao da je “teško moguće očekivati ​​promjene koeficijenata kao takve prije donošenja novog zakona”, no da postoji niz drugih elemenata koji su na na raspolaganju.

Sindikati: Tražimo povećanje plaćanja, na bilo koji način

Ministar rada Marin Piletić rekao je kako bi 1. siječnja 2024. novi zakon o plaćama trebao biti na snazi, au kojem će biti novi koeficijenti i osnovica. Zakon će biti upućen u saborsku proceduru u lipnju.

Piletić je također najavio kako će u petak nakon sjednice Vlade pozvati sve predstavnike reprezentativnih sindikata da potpišu dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru i Kolektivnom ugovoru gdje su nakon tri runde pregovora usuglasili povećanje iznosa regresa za svih 235.000 službenika u državnim i javnim službama.

Regres od 199 eura odlučio je podići na 300 eura za članove sindikata, a na 250 za sve ostale službenike.

Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak pojasnila je kako će u ponedjeljak razgovarati o njihovim zahtjevima, dok su danas razgovarali o problematici koja je dovela do ove situacije da se moraju prosvjedovati.

“Nismo zadovoljni, ali za sada ne možemo ništa dodatno reći dok ne vidimo još jedan krug razgovora i hoćemo li se pomaknuti u nekom drugom smjeru. Trenutno se ne možemo ništa uhvatiti, osim za sljedeći sastanak koji će biti krunski trenutak”, dodala je.

Predsjednik Samostalnog sindikata Stjepan Topolnjak poručio je kako neće i ne mogu čekati do sljedeće godine novi zakon o plaćama i novim koeficijentima.

“Nas u stvari ne zanima na koji način će nam Vlada podići plaće. Tražimo povećanje plaća, a na koji način, to ostavljamo ministru i eventualno premijeru”, poručio je.

Topolnjak je također potvrdio da je štrajk još uvijek opcija.

Izvor: novilist.hr/Foto: Davor Kovačević

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.