Medved: “Na pogođenom području postavljeno 155 kontejnera i 19 šatora”

07.01.2021. 14:12:00

Potpredsjednik Vlade i ravnatelj Stožera civilne zaštite za saniranje potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji Tomo Medved izjavio je u četvrtak kako su od ustrojavanja stožera do danas operativne snage na terenu postavile 155 stambenih kontejnera i 19 šatora za stradale.

“Od ustrojavanja stožera do danas naše operativne snage na terenu provele su niz aktivnosti. Ravnateljstvo civilne zaštite postavilo je 155 stambenih kontejnera i 19 šatora. Opskrbilo žurne službe s 32.000 litara goriva, obišlo 95 naselja, pružilo usluge dostave humanitarne pomoći”, rekao je Medved na sjednici Vlade.

Izvijestio je kako su od ustrojavanja održali niz sastanaka s čelnicima lokalne samouprave kako bi analizirali i utvrdili prioritete te djelovanje pomoći, a dodao je kako će se danas sastati s načenicima općina radi utvrđivanja daljnje pomoći u sanaciji šteta.

“Na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crijepova, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života HVZ provela je 2633 intervencije na čemu je na dnevnoj bazi angažirano oko 600 vatrogasaca i 200 vozila”, kazao je Medved.

Naglasio je kako su uspostavili operativno središte stožera koje je u funkciji 24 sata na dan, a gdje rade predstavnici Ravnateljstva, Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), HGSS-a, Hrvatskog crvenog križa (HCK) te vojska i policija.

“U provedbi zadaća na visinskim radovima, krovovima, i dimnjacima, HGSS je proveo 167 aktivnosti, a na opskrbi hranom, vodom, lijekovima, grijalicama i ostalim potrepštinama u zabačenim selima i pojedinačnim domaćinstvima 65 aktivnosti, na čemu je bilo angažirano 262 pripadnika sa 61 vozilom”, izvijestio je Medved.

Istaknuo je da HCK brine za 725 osoba koje su smještene na osam lokacija te kojima pružaju i psihosocijalnu pomoć.

“Imali su ukupno 843 intervencije. Organizirali su posjet mobilnih timova ugroženim obiteljima. Od ustrojavanja stožera 414 posjeta. Pružaju humanitarnu pomoć u obliku zapakiranih paketa hrane i ostalih potrepština, do sada je podijeljeno 65 tona. Pripremu i distribuiranje toplih obroka na dnvenoj razini za otprilike 16.500 korisnika i oko 2800 obroka za naše operativne snage”, naglasio je Medved.

Policija je na pogođenom području provela 169 aktivnosti koje uključuju ophodnje, usmjeravanje prometa te skrb o sigurnosti imovine, a postavili su 21 kontrolni punkt na kojem je dnevno angažirano 190 djelatnika i 80 vozila.

Ministar je izvijestio kako vojska također provodi aktivnosti koje uključuju pružanje pomoći u podijeli i prijevozu humanitarne pomoći, izviđanju lokacija za postavljanje stambenih kontejnera i šatora te u sanaciji lokalnih prometnica i klizišta.

“Hrvatski centar za potresno inženjerstvo do sada je zaprimio 26.507 prijava, i proveo 9997 pregleda objekata. Suradnja HGSS-a, HV-a, Državne geodetske uprave i Geološkog fakulteta usmjerena je na snimanje i mapiranje cjelokupnog pogođenog područja Sisačko-moslavačke, dijelova Zagrebačke i dijelova Karlovačke županije”, kazao je Medved.

Ministar je najavio kako će sutra u Sisku spustiti oštećen toranj s katedrale, a pripremaju se za zaprimanje 100 kontejnera koji će u narednih nekoliko sati stići iz Turske.

Također je najavio aktivnosti u organiziranju održivog modela pripreme prehrane i organiziranje distribucijskog lanca do svakog čovjeka koji je stradao u potresu.

“Želim poručiti svim građanima da nijedan čovjek, bez obzira na kojem dijelu tog potresom zahvaćenog područja živi, neće biti prepušten sam sebi”, poručio je Medved.

Izvor: Nacional.hr/PDN/Foto:Saša Zinaja/Nfoto

Izvorni autor: HINA/B.P.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.