Medved na proslavi legendarne jedinice: ‘Imali su impozantan put u Domovinskom ratu’

01.03.2024. 16:53:00

Ministar Tomo Medved obilježio je u petak u Karlovcu 33. obljetnicu osnutka Specijalne jedinice policije “Grom” PU karlovačke, istaknuvši da je imala impozantni ratni put, a pri tom je naglasio važnost skrbi za zdravlje hrvatskih branitelja i najavio širenje mreže veteranskih centara, piše 7dnevno.

Potpredsjednik Vlade RH, ministar hrvatskih branitelja Medved položio je na Središnji spomenik braniteljima u Karlovac vijenac u počast na poginule pripadnike Specijalne jedinice policije “Grom” karlovačke Policijske uprave. Ujedno je naglasio važnost skrbi za zdravlje hrvatskih branitelja, dodavši kako je odlučeno da će se i ove godine provoditi mjera preventivnih zdravstvenih pregleda.

“Izgradili smo radi očuvanja zdravlja hrvatskih branitelja četiri veteranska centra, a tu mrežu širimo s još četiri. Važna je novost da osnivamo ustanove za trajni boravak hrvatskih branitelja koji iskažu potrebu za takvom vrstom smještaja i jedna od takvih će biti na području Slunja”, dodao je ministar Medved. Predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije “Grom” Josip Slaćanin rekao je da je ta postrojba imala tri voda u Karlovcu te po jedan u Ogulinu, Slunju i Dugoj Resi, a 1991. godine imala je 198 pripadnika.

1991. teška, mladići odjenuli policijske uniforme

“Ta godina je bila teška i nitko nije znao kako će sve što se događalo završiti, no svi su se ti dečki velikog srca i morala prijavili u policiju, uzeli oružje u ruke i odjenuli odore. Imali smo čast i privilegiju da smo tada bili prvi od prvih. To su slavni dani. Svi koji se sjećaju znaju da je naša mlada i tada nepriznata državu visila o koncu, ovisila o dečkima od 18, 19 i 20 godina”, naglasio je Slaćanin. Naveo je da je tijekom Domovinskog rata poginulo sedam pripadnika te jedinice.

“To je relativno mali broj, a i to je previše. Kroz samu postrojbu je prošlo više od 1100 ljudi. Naša jedinica je 1991. pomogla ustrojavanju Zbora narodne garde (ZNG) i Hrvatske vojske. Kada se krajem 1991. godine ustabilila bojišnica na karlovačkom području, krenuli smo dalje i 1992. smo išli u Papuk, a nakon toga smo prvi ušli u oslobođeni Cavtat, pa smo sudjelovali u operacijama Maslenica, Medački džep, Bljesak i Oluja. Velebit je majka svih specijalaca. Bio je naš dom četiri godine”, naglasio je Slaćanin.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:Tomo Medved/arhiva PDN

Izvorni autor: PDN/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.