Medved za Dnevnik HRT-a: Hrvatski branitelji ogorčeni što se govori o podjelama, zabranama i ograničenjima

28.10.2023. 11:38:00

U središnjem Dnevniku HRT-a gostovao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Poručio je da je nezamislivo da se bilo kome ograničava odavanje počasti žrtvama Domovinskog rata.

„Želim kazati da žalosti činjenica da danas, na kraju dana, u fokusu nisu žrtve, već Ivan Penava i njegov nastup. Danas tijekom dana zaprimio sam stotine poziva hrvatskih branitelja koji su ogorčeni. Ogorčeni upravo iz razloga što govorimo o podjelama, eventualnim zabranama i ograničenjima dolaska u Vukovar svih onih koji žele odati počast našim žrtvama“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Objasnio je kako je nastala Kolona sjećanja te podsjetio da je Vlada 2020. donijela Zakon o blagdanima te Zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta.

„Kratki podsjetnik nastanka Kolone sjećanja - nakon mirne reintegracije, hrvatski branitelji, obitelji poginulih i nestalih žrtava iz Domovinskog rata spontano su pokrenuli hod od bolnice prema stratištu. Očuvala se ta tradicija odavanja počasti do današnjeg dana, prepoznajući važnost i omogućavajući svakome koji želi doći u Vukovar, Vlada je 2020. godine donijela Zakon o blagdanima gdje smo 18. 11. proglasili Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata, na žrtve Vukovara i Škabrnje. Iste godine donijeli smo i Zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta u okviru kojeg djeluje i vijeće“, kazao je.

Ocijenio je kako je nezamislivo da se bilo kome ograničava odavanje počasti žrtvama.

„Gotovo je nezamislivo da se na ovakav način ograničava bilo kome, tko želi doći u Vukovar, odati počast žrtvama Domovinskog rata“, dodao je.

S udrugama kvalitetan, partnerski odnos

Na pitanje o tome gdje je mjesto HOS-a kada se radi o Vukovaru, Medved je odgovorio kako mu je "mjesto sa svim postrojbama" te podsjetio da je HOS "sastavni dio Hrvatske vojske".

„Mjesto HOS-a je sa svim postrojbama Hrvatske vojske i policije s hrvatskim braniteljima, baš onako kako je to bilo svih ovih godina. Naša Vlada je još 2017. godine, prvi put u Zakonu o hrvatskim braniteljima, jasno definirala da je HOS sastavni dio Hrvatske vojske u obrambenom Domovinskom ratu“, rekao je.

Istaknuo je da Ministarstvo s udrugama HOS-a ima izrazito kvalitetan partnerski odnos te da su mnogi članovi HOS-a ogorčeni.

„S HOS-om i savezom udruga HOS-a imamo izrazito kvalitetan partnerski odnos i ono što sam danas svjedočio i predsjednik saveza i mnogi članovi HOS-a izrazili su ogorčenost“, kazao je.

Ministru nije bilo jasno zašto se ove godine HOS ističe u odnosu na ostale postrojbe.

„Vukovar su branile mnoge postrojbe Hrvatske vojske i policije i zašto se ovim putem izdvaja samo HOS“, zapitao se Medved.

Obitelj Nicolier nitko nije kontaktirao

Medved je otkrio kako se susreo s članovima obitelji hrvatskog branitelja Jeana-Michela Nicoliera.

„Danas su kod mene bili članovi obitelji Jeana-Michela Nicoliera. Izrazili su nezadovoljstvo, negodovanje i tugu iz razloga što ih nitko nije kontaktirao, a vezano uz stavljanje slike Jeana-Michela Nicoliera“, rekao je.

Ministar je ustvrdio da je došlo do promjene prakse te da do sada nije bio slučaj da se ističe samo jedna postrojba ili ime.

„Tu se nalazi i Žarko Crvenkapa. Radi se o hrvatskom branitelju kojeg smo 2019. godine u Marincima pronašli i ekshumirali te 2020. identificirali. Do sada je svake godine bila praksa izrada plakata o organizaciji i programu obilježavanja Dana sjećanja. Nikada do sada nije bio slučaj stavljanja pojedine postrojbe ili bilo kojeg imena hrvatskog branitelja“, zaključio je.

Izvor: HRT/ Foto: Screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.