MEDVEDEV POSLAO NOVO JAKO I UZNEMIRUJUĆE UPOZORENJE: ‘NATO bi mogao postati legitimna meta naših oružanih snaga’

29.11.2022. 22:01:00

Članice NATO-a obećale su Kijevu više oružja i opreme za obnovu infrastrukture uništene ruskim napadima kako bi se ponovno uspostavilo grijanje i opskrba strujom i ponovile da će Ukrajina postati članica Saveza ne navodeći rokove, izvještavaju agencije u utorak sa sastanka iz Bukurešta. Ubrzo je stigla i reakcija iz Moskve, piše 7dnevno.

Ukrajina, koju predstavlja njezin šef diplomacije, pozvala je zemlje članice okupljene na ministarskom sastanku u Bukureštu da ubrzaju slanje oružja i električne opreme kako bi joj pomogli nakon više od devet mjeseci rata u popravljanju energetske infrastrukture oštećene u ruskim napadima.

“Zadnji put sam rekao tri riječi: oružje, oružje, oružje. Ovaj put imam tri druge riječi: brže, brže i brže”, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba prije sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, piše agencija AFP.

“Trebaju nam sustavi za protuzračnu obrana, IRIS, Hawks, Patriots, trebaju nam generatori (za naše energetske potrebe)”, rekao je Kuleba.

“Predsjednik Putin pokušava iskoristiti zimu kao oružje” s “ciljanim napadima” na njezinu energetsku infrastrukturu kako bi stanovništvo lišio grijanja, struje, vode, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg novinarima na početku dvodnevnog skupa.

Cilj Kremlja je “nanijeti što je moguće više patnji ukrajinskim civilima ne bi li slomio njihov otpor, njihovo jedinstvo u borbi protiv ruske invazije”, dodao je.

U izjavi ministri NATO-a osuđuju “stalne i nesavjesne ruske napada ne civilnu i energetsku infrastrukturu” te potvrđuju odluku iz 2008. da će Ukrajina u konačnici postati članica Saveza, ali ne navode konkretne korake niti kalendar koraka za približavanje NATO-u, piše agencija Reuters.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je u utorak NATO neka Ukrajini ne šalje proturaketne obrambene sustave Patriot jer će postati legitimna meta te je nazvao savez “kriminalnim entitetom” jer “ekstremističke režime” opskrbljuje oružjem.

Medvedev, koji se predstavljao kao liberalni modernizator dok je bio predsjednik Rusije od 2008. do 2012., postao je jedan od najvećih huškača ruskog rata u Ukrajini te redovito objavljuje oštre optužbe protiv zapada na društvenim mrežama.

“Bude li NATO, kao što je (glavni tajnik NATO-a) Jens Stoltenberg naznačio, opskrbljivao ukrajinske fanatike sustavima Patriot i osobljem NATO-a, oni će odmah postati legitimna meta naših oružanih snaga”, napisao je Medvedev na komunikacijskoj platformi Telegram.

Nejasno je hoće li meta postati sustavi Patriot, ukrajinske snage ili osoblje NATO-a, piše Reuters.

“Civilizirani svijet ne treba ovu organizaciju. Ona se mora pokajati čovječanstvu i biti raspuštena kao kriminalni entitet”, napisao je Medvedev u ranijoj objavi.

Ukrajina je od svojih zapadnih partnera zatražila protuzračno obrambeno naoružanje, uključujući sustave Patriot američke proizvodnje, kako bi se zaštitila od ruskih napada na svoju energetsku infrastrukturu.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a okupljeni na sastanku u Bukureštu u utorak su osudili ruske “stalne i nesavjesne napade na ukrajinsku civilnu i energetsku infrastrukturu” i obvezali se proširiti podršku Kijevu.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:7dnevno/Screenshot

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.