MESIĆ za Radio Sarajevo: “BLEIBURG JE IZMIŠLJOTINA”, potom se obrušio na crkvu: “Nisu se oslobodili Endehazije!”

11.05.2020. 14:25:00

Informacija da će se 16. svibnja u Sarajevu održati komemoracija posvećena 75. godišnjici Bleiburga, izazvala je nemalo iznenađenje, brojne rekacije i osude, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu, piše Radiosarajevo.ba.

Kako se navodi u priopćenju Počasnog bleiburškog voda, koji su organizatori komemoracije, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodit će 16. svibnja svetu misu u katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu.

Zašto misa?

Hrvatski predsjednik u dva mandata, prvi predsjednik Vlade Hrvatske te zemlje i posljednji predsjednik Predsjedništva SFR Jugoslavije, Stjepan Mesić u izjavi za Radiosarajevo.ba kaže da je „iznenađen da se uopće održava misa Bleiburg“.

„Jer u Bleiburgu nema nikakvih žrtava! Bleiburg je jedna izmišljotina, u Bleiburgu je kapitulirala kvislinška vojska, a 10-15 dana prije Bleiburga kapitulirao je Treći rajh…“, kazao je Mesić za Radiosarajevo.ba.

Dodao je da se Katoličkoj crkvi neke važne činjenice konačno moraju reći, te pitati kome se to održava spomen?

„Neka objave fotografije, tko je ubijen tamo…“, dodao je Mesić, podsjećajući, uz ostalo, da su svi civili pušteni da se vrate svojim domovima.

Crkva žali za NDH

Prema njegovim riječima, pojedinci i Crkve ne mogu prežaliti jer kapitulirala Nezavisna država Hrvatska (NDH).

Zašto upravo Sarajevo?

„Zbog toga što se Katolička crkva još nije oslobodila NDH-zije. Jer tih boraca za izgubljenu stvar ima još dosta, ali najviše u Katoličkoj crkvi. Njima treba tko zna koliko još vremena da shvate da je NDH bila zločinačka organizacija, s krvavim rukama, s velikim zločinima i da se, na njihovu žalost, ona više nikada ne može vratiti. Prema tome, koliko god oni žalili za NDH, ona se nikada neće vratiti“, rekao je Mesić za taj BiH portal.

Nadalje, dodaje kako je često reaktiviranje priče o Bleiburgu krivnja, prije svega, aktualnih hrvatskih vlasti koje na toj „nostalgiji za jednim zločinačkim režimom skupljaju bodove za izbore“.

„Međutim, time se kompromitiraju u cijelom svijetu, jer je upravo u Drugom svjetskom ratu pobijedio antifašizam. Ne samo u Europi, već i u cijelom svijetu, pa i u Hrvatskoj. Oni to jednostavno ne razumiju, oni žive u jednom izgubljenom svijetu. Ali u tome prednjači Katolička crkva“, istaknuo je bivši predsjednik Hrvatske.

Je li onda fašizam pobijeđen, iako obilježavamo 9. svibnja, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe?

„Sav moderan svijet zna da je pobjedom saveznika u Drugom svjetskom ratu taj zločinački režim, fašizam, nacifašizam definitivno sišao s političke scene. On je neponovljiv, kao što su neponovljivi ti mega-zločini koji su se dogodili u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Fašizam je takav sustav koji je išao na uništenje cijelih naroda. Židove je trebalo uništiti da bi im se uzelo bogatstvo. Romi su trebali biti uništeni – da ne smetaju. A Slavi, ili robovi, su trebali ostati da rade za nadljude, a to su Germani. To i ovi naši nostalgičari za NDH-om ne razumiju. Da je pobijedio Treći rajh, oni bi bili robovi. Oni žale za svojim ropstvom! Oni, jednostavno, ništa ne razumiju“, zaključio je Mesić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:HINA/ FENA/ ua

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.