MHB REAGIRANJE: Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata

09.07.2021. 19:30:00

Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, kojim bi se nakon gotovo 30 godina napokon trebalo odati priznanje civilnim žrtvama, ponovno je povod za dizanje medijske prašine i uznemiravanje žrtava.

Svjedoci smo sve intenzivnijih i bezobzirnijih napada na ovaj Zakon, baziranih na neutemeljenim tvrdnjama i lažima kojima se sustavno pokušava dezinformirati i obmanuti javnost.

Nažalost, ima i onih koji načelno podržavaju Zakon, a ustvari se s njim ne slažu, mijenjali bi ga, dopunjavali i prekrajali kako im paše. S tim je ciljem pokrenuta kampanja „Pravda za žrtve“ iza koje stoje Documenta – centar za suočavanje s prošlošću i Srpsko narodno vijeće, a koja se nikako ne može tumačiti kao potpora Ministarstvu hrvatskih branitelja i ovom Zakonu.

Pozivamo Documentu da se napokon suoči sa sadašnjošću te prihvati kako Republika Hrvatska ima svoje institucije nadležne za pripremu i provedbu zakona i mjera koje provodi.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja svakodnevno se suočavamo s prošlošću, odgovarajući na današnje potrebe hrvatskih branitelja i ulažući maksimalne napore u rješavanju pitanja nestalih osoba, a odlučno i temeljito smo pripremali i ovaj zakonski prijedlog.

Ministarstvo hrvatskih branitelja pripremalo je ovaj Zakon u suradnji i partnerstvu sa Zajednicom udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske, a uz potporu i drugih stradalničkih udruga koje su prepoznale važnost i doprinos civilnih žrtava Domovinskog rata. 

Ratna stradavanja pretrpjele su brojne obitelji, međutim ovaj zakon jasno propisuje uvjete, postupak i dokaze za ostvarivanja prava civilnog stradalnika. Taj će se status utvrđivati u upravnom postupku za svaku pojedinu osobu te spotove u režiji Documente smatramo tendencioznima u smislu ostvarivanja statusa i prava iz ovog zakona.

Netočan je i broj žrtava kojima se licitira, dodatno uznemirujući hrvatsku javnost i civilne stradalnike, kao što to čine i oni koji plasiraju laži da će prava iz Zakona ostvariti agresori i njihovi pomagači. I dok se javnost pita skriva li se prava namjena Zakona, žrtve se pribojavaju da će upravo takve obmane prolongirati donošenje dugoočekivanog Zakona.

Ponavljamo kako smo temeljitim analizama u suradnji s institucijama Republike Hrvatske došli do procijenjene brojke od  2500 novih korisnika statusnih prava.

Na predstavljanju kampanje „Pravda za žrtve“ moglo se čuti kako ovaj Zakon odgovara na pitanja obitelji nestalih, što nikako ne stoji. Rješavanje sudbine nestalih u nadležnosti je Ministarstva hrvatskih branitelja, a s tim ciljem donijeli smo i Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, u suradnji s udrugama obitelji nestalih.

I kada saborski zastupnik Stipo Mlinarić Zakon o civilnim stradalnicima naziva izdajom nacionalnih interesa, želeći spriječiti njegovo donošenje, zapravo ide na ruku onima koji samo deklarativno podržavaju ovaj Zakon, a u biti bi mijenjali njegove ključne odredbe.

Izostanak političke mudrosti kod Stipe Mlinarića vidljiv je u neprepoznavanju klasične provokacije i zamjene teza.

Iako je zakon vrlo jasan i detaljan, nedostaje volje za njegovo razumijevanje i ispravno tumačenje pa neki vide odredbe koje u zakonu niti ne postoje, dok drugi manipulativno tumače inače nedvosmislene odredbe.

Tumačenjem Zakona na zlonamjeran način prvenstveno se nasrće na čast i ugled hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata, stigmatizira ih se, a time se stvara nepovoljno ozračje i podjele u našem društvu.

I dok trpimo udare i napade s različitih političkih spektara, laži i uvrede, i dalje smo odlučni u namjeri da donesemo ovaj Zakon što je naglašeno i tijekom rasprave u Hrvatskom saboru. U tome nas ponajprije motiviraju nevine civilne žrtve i stradalnici, koji su ponovno zajedno s nama izloženi nesmiljenim napadima i prisiljeni proživljavati ratne traume i u miru.

Jako dobro znamo tko je bio žrtva, a tko agresor u Domovinskom ratu u kojem smo pobijedili te ćemo uvijek isticati i promicati vrijednosti i karakter obrambenog i osloboditeljskog rata, na ponos hrvatskih branitelja i civilnih žrtava.

Ministartsvo hrvatskih branitelja

Izvorni autor: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.