Migrantska navala na EU, očekuje se da će više od milijun ljudi tražiti azil

26.12.2023. 15:30:00

Ukupan broj zahtjeva za azil zabilježen u Europskoj uniji ove će godine dosegnuti "znatno više od milijun", izjavila je u utorak čelnica agencije EU-a za azil Nina Gregori.

"Prema riječima NIne Gregori, čelnice Europske agencije za azil, očekuje se da će ukupan broj zahtjeva za azil u Europskoj uniji ove godine premašiti 'znatno više od milijun'. U listopadu je zabilježen rekordan broj zahtjeva od oko 123.000, što predstavlja najvišu mjesečnu brojku u posljednjih sedam godina. S obzirom na trenutnih 27 država članica EU s ukupno gotovo 450 milijuna stanovnika, Gregori, koja sjedište agencije ima na Malti, izjavila je da ne očekuje značajan pad broja tražitelja azila u narednim godinama.

Ističe da se svijet oko nas sve više destabilizira, naglašavajući da će potreba za traženjem zaštite vjerojatno ostati nepromijenjena i tijekom 2024. godine i kasnije. Prema podacima Europske agencije za azil, do kraja listopada zabilježeno je 937.000 zahtjeva, što predstavlja povećanje od 22 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Konačni brojevi za 2023. bit će dostupni tek sljedeće godine.

Prema njemačkom Uredu za migracije i izbjeglice, do kraja studenog u Njemačkoj je podneseno gotovo 326.000 zahtjeva za azilom, što predstavlja povećanje od 52 posto u odnosu na prvih 11 mjeseci prethodne godine. Agencija EU-a za azil ističe da je Njemačka i dalje ključna destinacija za tražitelje azila u EU, s Francuskom i Italijom koje slijede iza nje."

Izvor: PDN/Foto: AFP

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.