Milanović će brodom u Crnu Goru, pa u Rusiju, Sloveniju, Bugarsku, Austriju

20.06.2020. 12:59:00

Službeni posjetom Crnoj Gori, kamo će otploviti brodom HRM-a, predsjednik države Zoran Milanović u ponedjeljak počinje dvotjedno razdoblje bogato vanjskopolitičkim aktivnostima. 

Milanović će u Crnu Goru stići brodom “Omiš” Hrvatske ratne mornarice. Uplovit će u luku u Tivtu, a zatim se uputiti na Cetinje gdje će ga svečano dočekati crnogorski kolega Milo Đukanović. 

Predsjednik će se na “Omiš” ukrcati u Cavtatu, a odlučio se za plovidbu do Boke kotorske jer smatra da treba naglašavati hrvatsku pomorsku tradiciju i komponentu, kažu na Pantovčaku.

S Đukanovićem će razgovarati bilateralnim odnosima i stanju u regiji, ali i o pandemiji koronavirusa. 

Milanović planira naglasiti hrvatsku podršku Crnoj Gori, partneru u NATO-u, na njezinom europskom putu i daljnjem napretku u pristupnim pregovorima.

Potom će se uputiti u Podgoricu gdje ga očekuju susreti s predstavnicima petnaestak hrvatskih tvtrki u Crnoj Gori, među kojima su Ina, Podravka, Cemex.

U utorak će razgovarati s predsjednicima crnogorske vlade i parlamenta Duškom Markovićem Ivanom Brajovićem i zatim se vratiti u Boku na susrete s predstavnicima crnogorskih Hrvata. 

Rusija, Bugarska, Austrija

Milanović odmah po završetku službenog posjeta Crnoj Gori putuje u Moskvu na tradicionalnu vojnu paradu u povodu Dana pobjede koja se trebala održati 9. svibnja, ali je otkazana zbog pandemije koronavirusa. Novi datum održavanja parade je 24. lipnja, točno na 70. godišnjicu prve. 

Na marginama je planiran i bilateralni sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. 
Hrvatska želi imati dobre odnose s Rusjiom i ovo je simbolični čin u tom smjeru, ističu na Pantovčaku.

Poslije Moskve, Milanović će već 29. lipnja sudjelovati na sastanku Procesa Brdo-Brijuni u Sloveniji, a potom na početku srpnja putuje u službeni posjet Bugarskoj.

Također u srpnju, 7. i 8., sudjelovat će u Beču na trilaterali Austrija-Slovenija-Hrvatska čija je tema EU nakon covida-19.

Početkom rujna predsjednik će službeno u Njemačku, a u listopadu planira ići na Inicijativu triju mora u Estoniju. 

Mnogi od posjeta i susreta bili su dogovoreni prije pandemije novog koronavirusa. Iako su svi novi datumi potvrđeni, njihovo održavanje ipak će ovisiti o razvoju situacije s obzirom na pandemiju covida-19, kažu na Pantovčaku. 

Izvor: Nacionalno.hr/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.