Milanović i Medved u svađi zbog HOS-a

03.05.2020. 08:36:00

Svečano obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Bljesak” u Okučanima, koje je u petak proteklo u sjeni incidenta u kojem su dvojica branitelja – koja su u službenoj državnoj delegaciji polagala vijence noseći majice s grbom HOS-a i  pozdravom “Za dom spremni”, zbog čega je i prije početka ceremonije Zoran Milanović napustio događaj – bilo je prvotno zamišljeno bez prisustva predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, javlja Jutarnji. 

Otkriva to prijedlog programa obilježavanja Ministarstva hrvatskih branitelja koji je došao u medije, a iz kojeg je jasno da organizatori nisu ni mislili pozvati predsjednika Republike na obljetnicu akcije u kojoj je 1995. oslobođen okupirani dio zapadne Slavonije. U toj verziji programa, koji je nastao prošli tjedan, prema protokolu bilo je zamišljeno da vijence za poginule branitelje prvo polaže državni vrh; predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministrima obrane, hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova, Damirom Krstičevićem, Tomom Medvedom i Davorom Božinovićem, a tek nakon njih su vijence trebali polagati pripadnici Zbora udruga gardijskih postrojbi, Udruge specijalne jedinice policije, Koordinacije udruga Brodsko-posavske županije i Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida.

Predsjednik uopće nije bio predviđen u programu, niti smo dobili bilo kakvu službenu informaciju o obljetnici. Nakon što je predsjednik prošlog tjedna u petak pozvao da se položi zajednički vijenac državnog vrha, odgovora nije bilo sve do ovog ponedjeljka kada je naš protokol ponovno zvao organizatore i pitao kada ćemo dobiti prijedlog programa. Dakle, ministar Tomo Medved nije govorio istinu kada je rekao da smo mi znali za program desetak dana prije”, tvrdi to jedan bliski Milanovićev suradnik s Pantovčaka.

Tek 28. travnja, dakle, samo tri dana prije obilježavanja obljetnice Bljeska, tvrde na Pantovčaku, dobili su program iz Ministarstva hrvatskih branitelja, ali ovaj put značajno izmijenjen. Naime, sada, kada su u Ministarstvu uključili predsjednika u program, više nije državni vrh bio taj koji prvi polaže zajednički vijenac za poginule branitelje, nego sami članovi braniteljskih udruga, koji su se tamo, kako je poznato, prvo pojavili u jaknama, da bi prije samog čina jakne skinuli i pokazali majice s grbom HOS-a i ustaškim pozdravom “Za dom spremni”. Nakon što je to Milanovićeva delegacija shvatila, tvrde, upozorili su premijera, ljude iz Ministarstva hrvatskih branitelja i policiju, ali nitko nije reagirao, pa je zbog toga Milanović protestno napustio događaj.

Iz maila koji je Ministarstvo hrvatskih branitelja slalo Uredu predsjednika vidljivo je da su izmjene u programu rađene po uputi ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Ministar Medved kaže da je riječ o hrpi laži iz Ureda predsjednika i da su oni od početka planirali zajedničku obljetnicu, a da ne zna odakle Uredu predsjednika ovaj nacrt programa koji smo objavili.

“To je hrpa laži, imate na stranicama Općine Okučani fotografije koje je objavio načelnik općine Aco Vidaković na kojima se vidi da je na sastanku prije 10-ak dana u Ministarstvu branitelja nazočio i predsjednikov posebni savjetnik za branitelje general Mareković. Ne znam otkud im uopće nekakav nacrt nečega, to je potpuno irelevantno. Osobno sam zvao generala Marekovića na prvi sastanak na temu Bljeska i od tog smo trenutka počeli zajedničke pripreme i cijelo vrijeme smo bili u kontaktu. Možda je problem nastao u koordinaciji u Uredu predsjednika”, kaže Medved.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.