Milanović o izborima u BiH: Ovo je fijasko, spomenik hrvatskog kukavičluka, kvislinško ponašanje!

04.10.2022. 10:45:00

Predsjednik Zoran Milanović poručio je jutros da su izbori u BiH fijasko. 'Ovo je spomenik hrvatskog kukavičluka', rekao je. Novinarima se obratio u hotelu Esplanade, gdje je sudjelovao na 14. konferenciji o održivom razvoju i 15. dodjeli nagrade HRIO (Hrvatski indeks održivosti) u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj

Milanović je rekao da je opet izabran Željko Komšić kao predstavnik hrvatskog naroda u predsjedništvu BiH.

'Kad god sam pozivao visokog predstavnika da nešto napravi, rekao sam da treba onemogućiti ovakvu krađu', kazao je, podsjećajući da posljednjih godinu i pol dana pokušava vikati o toj temi. 'Uspiješ, vidiš da postoje planovi da se Hrvati marginaliziraju, uporno se ne provodi odluka Ljubić', naveo je.

Kaže da je odluka visokog predstavnika 'jedno veliko ništa'. 'Što je napravio Schmidt? On je zadnji dan donio neku odluku kojom je kao spasio Hrvate. Nigdje u tim odlukama nema reference na slučaj Ljubić, jer ako se na to referira, onda moraš maknuti Komšića', rekao je.

'Ovo je kvislinško ponašanje, katastrofa hrvatske vanjske politike', naveo je, dodajući da se ovo premijer Andrej Plenković mogao spriječiti.

'HDZ je prikupio zimnicu, orahe, ukiseljeno povrće, to je u redu, trajat će neko vrijeme. Ali kako ljudima u Sarajevu objasniti da je BiH njihova domovina. Nema pomoći. Sljedeće četiri godine Zagreb će ili stati iz Hrvata kao konstitutivnog naroda ili tamo Hrvata više neće biti', poručio je.

Komentirajući inicijativu da ga se proglasi personom non grata u Sarajevu, rekao je da bi to trebala Hrvatska učiniti za Željka Komšića.

'Trpimo ovaj zulum godinama. BiH u Daytonu ne bi bilo da nije bilo Hrvatske vojske', kazao je.

Komentirajući izjavu ministra obrane Marija Banožića da ostaje pri odluci o upisu HDZ-ovog saborskog zastupnika Ante Bačića u Ratnu školu 'Ban Josip Jelačić', kaže da će dečko letjeti 'na glavu'.

'To je kao da ti netko siluje kćer'

'Ti si de facto tamo kao u internatu, kao ptičica u kavezu. Dužnosnik je na službi građanima 24 sata dnevno. Umjesto da se čuva dignitet, mi imamo te bandite koji to pokušavaju uništiti. To je kao da ti netko siluje kćer. Ministar citira Bibliju koju nije pročitao osim ovog članka Zakona, u kojem jasno piše što se smije, a što se ne smije', kazao je Milanović.

Za Milanovićevu najavu da će osobno zabraniti ulazak takvim ljudima u prostorije Hrvatske vojske, Banožić je, podsjetimo, rekao kako prije svega očekuje da predsjednik to zabrani "svojim najbližima koji kontinuirano upotrebljavaju vojne objekte za svoje relaksirajuće aktivnosti". Naglasio je da su vojarne pod upravljanjem Ministarstva obrane te predbacio Milanoviću da ga već godinu i pol optužuje da radi mimo zakona, a u pravilu se Milanović ponaša mimo zakona, koristeći materijalne resurse i Hrvatsku vojsku u privatne stvari koje se puno puta ni ne tiču protokolarnih aktivnosti.

Predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga rekao je u nedjelju, komentirajući upis Bačića, da je to kazneno djelo jer u Ratnoj školi nema mjesta za saborske zastupnike, koji su po definiciji državni dužnosnici.

Na dan izbora u BiH, Milanović je, podsjetimo, rekao da je hrvatska politika 'pala na ispitu' u zaštiti Hrvata u susjednoj zemlji.

'Dokle god je moguće da netko Hrvatima bira predstavnika, to se zove prijevara, to je trenutno na dijelu. Međunarodna zajednica ne radi ništa, a Hrvatska kao cjelina, kao totalitet vanjske politike, ne radi dovoljno'.

Komentirajući visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, Milanović je kazao kako Hrvati ne smiju ovisiti o nečijoj dobroj volji i o milosti nekog činovnika: 'To je neizdrživa situacija', poručio je.

Milanović je rekao kako će broj Hrvata u BiH „na kraju pasti na par tisuća“ te da je nakon dvadeset godina 'pokušaja, pogreške, proučavanja i dobrih odnosa osobno i prijateljstva“ s političarima u BiH poput Željka Komšića shvatio 'da su to prevaranti' i da 'im se ne može vjerovati'. Oni koriste činjenicu da Hrvata ima malo, no ako se hrvatska prava ne zaštite institucionalno, „njima nema spasa“, pesimističan je Milanović.

On je u svojoj izjavi ponovio kako se Hrvatskoj 'ne dopušta' da bude dio EUFOR-ove misije Althea u kojoj u BiH sudjeluje više od tisuću vojnika iz 20-ak zemalja.

'Za mene je to neodrživo i vidim da je hrvatska diplomacija, Zrinjevac, prestao biti permanentna putnička agencija i da su počeli raditi nešto po tome pitanju', rekao je Milanović, referirajući se na ministarstvo vanjskih poslova.

 

'Tamo će se poštivati i naša volja jer smo potpisnica Daytona, a BiH je oslobođena hrvatskim oružjem i hrvatskim životima, točka. Nikakav NATO je nije oslobodio', naglasio je Milanović, dodavši kako je 'temeljem sporazuma Tuđman-Izetbegović' u BiH živote izgubilo par stotina hrvatskih vojnika.

Izvor: tportal.hr/Foto: Screenshot

Izvorni autor: S. S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.