Milanović: Spriječio sam dosad nezabilježen pokušaj političke otmice načelnika Glavnog stožera

20.10.2024. 17:56:00

Predsjednik RH Zoran Milanović oglasio se na Facebooku te prozvao premijera Andreja Plenkovića. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Nakon što su Andrej Plenković i njegova klika pokušali, bezuspješno, staviti Hrvatsku vojsku u svoju službu, nasrnuli su sada i na sigurnosno-obavještajni sustav Republike Hrvatske. Kao u olovno doba hrvatske demokracije s kraja 90-ih – kada su sigurnosne službe korištene za progon novinara, za političke obračune s neistomišljenicima i za HDZ-ovske unutarstranačke borbe – Plenković je opet naumio staviti HDZ-ov stranački jaram na Sigurnosno-obavještajnu agenciju. Spriječio sam, dosad nezabilježen, pokušaj političke otmice načelnika GS OSRH kojega su Plenković i Anušić namjeravali pretvoriti u tumača i glasnogovornika svojih političkih interesa i nauma.

Spriječit ću jednako tako i političku otmicu SOA-e koju je Plenković počeo zloupotrebljavati, gazeći Ustav i zakone, isključivo za svoje i potrebe kampanje HDZ-ovog predsjedničkog kvazinestranačkog kandidata Dragana Primorca. Hrvatska sigurnosna služba uspješno je transformirana u profesionalnu, pouzdanu i demokratski nadziranu instituciju hrvatske države i iza sebe ostavila teret politizacije. Svojom zadnjom manipulacijom, tražeći od SOA-e da zaštiti HDZ od političkih suparnika, Plenković je uzurpirao SOA-u tretirajući je kao svoju špijunsku agenturu. To je ponižavanje i vrijeđanje SOA-e. Svoje diktatorsko nasilje Plenković je usmjerio prema jedinim preostalim institucijama hrvatske države koje ne kontrolira: prema Hrvatskoj vojsci i obavještajnoj službi.

Željan svevlašća i apsolutne kontrole države, Plenković više niti ne skriva kako će učiniti sve – gaziti Ustav i zakone, progoniti medije, trgovati utjecajem, lagati i manipulirati – kako bi do kraja zarobio hrvatsku državu. U toj opakoj i za Hrvatsku nikad opasnijoj raboti, Plenković je mene prepoznao i označio kao jedinu branu i smetnju za ostvarenje svoje diktature. Dobro je to prepoznao, ali ne prepoznaje Plenković najvažnije: moju čvrstu i nepokolebljivu namjeru da branim hrvatsku demokraciju, hrvatske državne interese i interese hrvatskih ljudi.

Jedino i samo što me zanima je dobrobit Hrvatske i hrvatskih ljudi koji su me izabrali na dužnost Predsjednika Republike, jedino i samo njima sam dužan polagati račune. Za razliku od Plenkovića koji danas, kao i svih proteklih osam godina, svu svoju vlast duguje političkoj trgovini i dodvoravanju tuđim interesima”, poručio je Milanović.

Izvor: PDN/Foto:Fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.