MILANOVIĆ U ČITLUKU: Želim da se ovdje zadržite, da budete ono što jeste, a to je ponosan i neiskorjenjiv narod

04.12.2022. 17:50:00

Na obilježavanju 29. obljetnice osnutka Postrojbe posebnih namjena “Gavran 2” predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je tu postrojbu HVO-a Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

Na prigodnoj svečanosti zapovjednik “Gavrana 2” Pero Barbarić Pepi prisjetio se ratnog puta te postrojbe, istaknuvši kako je ideja bila da novoformirana postrojba za posebne namjene bude sposobna u bilo kojem trenutku izvršiti zapovijed na bilo kojem dijelu bojišnice od Stoca do Banjaluke.

– Postrojba je od početne razine satnije izrasla do razine bojne koje je rame uz rame s elitnim postrojbama HV-a i HVO-a sudjelovala u svim povijesnim operacijama hrvatskih snaga. Tijekom borbenih djelovanja imali smo pet poginulih pripadnika naše postrojbe te trideset lakše i teže ranjenih bojovnika. Kraj rata Postrojba je dočekala s 375 pripadnika koji su po odluci tadašnjeg ministra obrane Vladimira Šoljića prestrojeni u Drugu gardijsku brigadu. Kroz postrojbu je prošlo 495 bojovnika – kazao je Barbarić.

Ponosni smo na vas

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je kako je prije dvije godine krenuo odlikovati brigade HVO-a kako bi zahvalio brojnim bojovnicima zaslužnim za slobodu hrvatskog naroda.

– Možda je nekim ljudima u Hrvatskoj neugodno zbog toga, možda se stide. Ja sam ovdje da vam poručim da smo na vas ponosni i da smo zahvalni za ono što ste dali Hrvatskoj – istaknuo je Milanović.

Po njegovim riječima, srpska strana 1995. godine ne bi sjela za pregovarački stol da je hrvatske snage nisu natjerale na to pobjedama na bojnom polju.

Osvrnuo se i na izbore koji su održani u Bosni i Hercegovini, kazavši kako se Republika Hrvatska neće miješati u priču oko formiranja vladajućih većina.

– Naš zadatak je da vi iz ovog materijala kojeg ste izborili na demokratskim izborima, iz ovog sukna, iz ovog tkanja, možete tkati. Naš posao je da taj magazin ne bude prazan, da imate iz čega tkati – kazao je predsjednik Republike Hrvatske.

Korijen je zdrav

Dodao je kako se Hrvatska mora ugledati na Austriju, koja je nedavno priprijetila na neće dopustiti širenje šengenske zone, ako se ne poštuju neki njihovi zahtjevi.

– Tako se bori za nacionalne interese, to moramo raditi i mi. Ne kinjiti i tlačiti druge, ne iživljavati se na slabijima, jer kako to izgleda vidi se u primjeru BiH kad se brojniji u političkim prostoru nameće malobrojnijem i to pokušava prikriti i zaogrnuti nekakvim visokim idealima i vrijednostima – poručio je Milanović.

Ustvrdio je kako skepticizam prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini proizlazi iz neznanja, a takvog neznanja ima i među Hrvatima u Hrvatskoj.

– Želim da se ovdje zadržite, da budete ono što jeste, a to je ponosan i neiskorjenjiv narod. Korijen je dubok i zdrav, i bez obzira na našu i vašu brojnost, mi ostajemo, mi ne nestajemo, mi smo ovdje i želimo normalan i zdrav suživot sa svojim susjedima, partnerima bilo to Srbi ili Bošnjaci – zaključio je svoj govor predsjednik Republike Hrvatske.

U svom obraćanju načelnik općine Čitluk Marin Radišić zahvalio je svim pripadnicima Postrojbe posebnih namjena “Gavran 2” na njihovom doprinosu tijekom Domovinskog rata.

– Svim hrvatskim braniteljima koji su branili naše prostore, i od kojih su mnogi dali svoje živote, dugujemo veliku zahvalnost. Mi u miru moramo čuvati uspomenu na Domovinski rat i moramo zajedništvom očuvati ono što smo sačuvali u Domovinskom ratu. Današnje odlikovanje je veliko priznanje pripadnicima te postrojbe, ali isto tako i veliko priznaje svim braniteljima Brotnja – poručio je načelnik Radišić./Fena/HMS/

Izvor: Fena/Foto: Fena

Izvorni autor: Fena

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.