Mimohodom od fiće i tenka do Trga slobode svečano obilježen Dan osječkih branitelja

28.06.2022. 15:41:00

Dan osječkih branitelja obilježava se 28. lipnja u spomen na dan kada je 1991. godine prvi puta postrojena 106. brigada ZNG-a RH, a time je i službeno počela obrana grada Osijeka

Svečanim mimohodom osječkim ulicama, od Crvenog fiće do Spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu slobode, započelo je obilježavanje Dana osječkih branitelja, Dana 106. brigade ZNG RH-a i Dana hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije.

Uz brojne hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji u mimohodu su sudjelovali osječki gradonačelnik Ivan Radić i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

„Ponosan sam danas što mogu hodati rame uz rame s hrvatskim braniteljima koji su '91. godine bez kalkuliranja stali u obranu svoga grada, svoga doma i svoje domovine. Danas smo ovdje jer se sjećamo s pijetetom poginulih osječkih branitelja i civila u Domovinskom ratu. Ne smijemo zaboraviti poimence nikoga od njih 1327 branitelja i 403 civila koji su položili živote braneći svoj Osijek i svoju Hrvatsku. Zahvaljujući njima Osijek je bio i ostao nepokoreni grad. Osječki branitelji dali su nemjerljiv doprinos u obrani i stvaranju samostalne i slobodne Hrvatske. Njihova hrabrost i zajedništvo koju su pokazali '91. i danas su inspiracija i motiv svima nama koji želimo i bolji i napredniji i uspješniji Osijek. Bez njihova herojstva, kada su se goloruki suprotstavili trećoj najvećoj vojnoj sili u Europi, ne bismo danas ponosno koračali ulicama svoga grada.“ istaknuo je osječki gradonačelnik Radić.

FOTOGALERIJA:

Zajedno sa zamjenicima Draganom Vulinom i Jasenkom Crnković osječki je gradonačelnik položio vijenac i zapalio svijeću kod Spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu slobode.

Izvor: SiB.hr/Foto:FB/Hrvatska povijest

Izvorni autor: SiB.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.