Ministarstvo branitelja ne može riješiti Žinićev otkup stana prije izmjena zakona

23.01.2021. 13:40:00

Stambena komisija Ministarstva branitelja ne može riješiti zahtjev sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića za otkup stana u zagrebačkom naselju Borovje sve dok Sabor ne izglasa izmjene i dopune sadašnjeg Zakona o braniteljima, piše u subotu Jutarnji list.

Tako glasi sukus odgovora koji je dnevnik dobio od Ministarstva branitelja na pitanje zbog čega već više od dvije godine ne rješavaju Žinićev zahtjev za otkup stana u Zagrebu od 82,29 kvadrata koji on godinama bespravno koristi, a iz kojega ga to ministarstvo već sedam godina pokušava iseliti sudski.

Zbog Žinićeva zahtjeva za otkup stana koji je podnio u listopadu 2018., dakle u jeku postupka iseljenja, zagrebački Općinski sud u siječnju 2019. privremeno je zastao s postupkom iseljenja. Sud je naime ocijenio da je besmisleno nastavljati postupak deložacije dok se Stambena komisija Ministarstva branitelja ne izjasni hoće li Žiniću dopustiti otkup stana.

Sadašnji Zakon o pravima hrvatskih branitelja, koji je donesen u prosincu 2017., proširio je prava braniteljske i stradalničke populacije na stambeno zbrinjavanje u odnosu na prethodni.

Proširenje tih prava, kako se čini, pokušava iskoristiti i Ivo Žinić kako bi otkupio stan koji koristi bespravno. U sadašnji zakon tako je uvršten i jedan zanimljiv članak, 98., predviđen “za iznimne slučajeve”.

Njime je predviđeno stambeno zbrinjavanje i onih dragovoljaca Domovinskog rata koji su u borbenom sektoru proveli dulje od dvije godine, ratnih vojnih invalida i članova obitelji stradalih i nestalih branitelja za čije zbrinjavanje postoje zakonske prepreke.

To su naime oni koji već imaju u vlasništvu neku drugu nekretninu ili su je imali pa prodali, ukratko oni koji ne mogu ostvariti stambeno zbrinjavanje po redovnim kriterijima bez stradalničkog popusta, donosi Jutarnji list.

(Hina)

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.