Ministarstvo pravosuđa je moralo znati da se Mamića ne može izručiti. Cijeli proces očito je bio predstava za javnost

14.08.2021. 11:47:00

I tužiteljstvo i obrana Zdravka Mamića složili su se jučer na Sudu BiH da nema zakonskih uvjeta da se odbjeglog bivšeg dopredsjednika Dinama, izruči Hrvatskoj. Hrvatska Mamića traži zbog istrage za podmićivanje osječkih sudaca.

Izručit ga se, tvrde i obrana i tužiteljstvo, ne može, jer je za davanje mita u BiH propisana kazna niža od godine dana, a upravo je tolika kazna ili viša potrebna kako bi se mogao primijeniti Ugovor o izručenju. Na osnovu tog Ugovora BiH i Hrvatska međusobno izručuju vlastite državljane.

Mamiću USKOK na teret stavlja davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem. Hrvatski Kazneni zakon za ta nedjela propisuje minimalnu kazna od godinu dana zatvora. Krivični zakon BiH predviđa pak za ta ista kaznena djela sankcije od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Kako bi se Ugovor između Republike Hrvatske i BiH o izručenju mogao primijeniti u ovom slučaju, s obzirom da Mamić ima bosansko-hercegovačko državljanstvo, kazneno djelo koje mu se stavlja na teret mora biti kažnjivo u obje zemlje.

No ima još uvjeta. Tako u Članku 6. Ugovora o izručenju stoji da se “izručenje u svrhu kaznenog progona dopušta samo ako je za kazneno djelo prema pravu obiju država ugovornica propisana kazna zatvora ili mjera koja uključuje oduzimanje slobode u trajanju od jedne godine ili teža kazna”. Drugim riječima, ako je u pitanju blaža kazna, kao što je to ona za mito prema bosansko-hercegovačkom Krivičnom zakonu, izručenje se ne može odobriti.

Budući da su i tužiteljstvo i Mamićevi odvjetnici na isti način protumačili ovu odredbu Ugovora o izručenju, za očekivati je da će ju na isti način protumačiti i Sud BiH, te odbiti izručiti Mamića.

No, realno je bilo očekivati da će ju tako tumačiti i Ministarstvo pravosuđa i uprave RH koje je početkom srpnja uputila u BiH zahtjev za izručenjem Mamića.

“Ministarstvo pravosuđa i uprave zaprimilo je potrebnu dokumentaciju te je početkom srpnja sastavilo i podnijelo molbu za izručenje Zdravka Mamića u svrhu vođenja kaznenog postupak pred USKOK-om te je podnesena dopunska molba za izručenje Zorana Mamića u svrhu vođenja kaznenog postupka pred USKOK-om.

Podsjećamo, Ministarstvo pravosuđa i uprave, temeljem raspisane tjeralice za Zoranom Mamićem, podnijelo je već u svibnju molbu za izručenje”, potvrdili su iz Ministarstva pravosuđa i uprave nedavno za Jutarnji list.

Jučer je Mamićev odvjetnik izjavio kako ovakav zahtjev, budući da nije u skladu s Ugovorom o izručenju, nije trebao ni biti poslan u BiH. Ovo bi dakle mogla biti treća odbijenica bosansko-hercegovačkog pravosuđa Hrvatskoj.

Inače, jučer nije prvi put da su se tužiteljstvo i Mamićeva obrana složili na Sudu BiH. Oko nemogućnosti njegovog izručenja imali su identičan stav i na ročištu održanom u srpnju 2018., mjesec dana nakon što je on pobjegao iz Hrvatske. Tada su unisono tvrdili da ne može biti izručen jer su kaznena djela za koja je bio osuđen počinjena prije 2012. kada su Ugovor o izručenju vlastitih državljana dvije zemlje potpisale. Dakle, na počinitelje onih nedjela koja su počinjena ranije ne može se primijeniti, piše Telegram.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:facebook/Zdravko Mamić

Izvorni autor: Priznajem.hr/Telegram

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.