MIRO BULJ REZOLUTAN: Voda se mora zaštititi Ustavom, a svaki građanin mora imati jasno definirano pravo na pitku vodu

22.03.2021. 20:57:00

Danas, 22. ožujka, obilježava se Svjetski dan voda. Dan je to koji naglašava vrijednost vode i podiže svijest o globalnoj krizi s vodama.

Svjetski dan voda ove se godine obilježava pod motom “Cijenite vodu!”, a povodom toga, svi su pozvani da razmisle o tome što voda znači za svakoga od nas.

Potražnja za vodom sve je veća zbog ekonomskog razvoja i rastuće globalne populacije, pa se ovaj prirodni resurs sve više iskorištava. Voda je, nažalost, mnogim ljudima u svijetu i dalje  nedostupna, pa je tako prošle godine objavljen podatak da čak 2,2 milijarde ljudi u svijetu nemaju pristup sigurnoj vodi.

Hrvatska je, na sreću, bogata ovim prirodnim resursom, no pitanje koje se postavlja jest: Cijenimo li dovoljno ovo bogatstvo kojim smo blagoslovljeni?

Voda treba postati ustavna kategorija

“Bez vode nema života”, kaže nam u razgovoru saborski zastupnik Mosta Miro Bulj, koji je o vodi u Hrvatskoj puno puta progovarao u javnom prostoru. Štoviše, Miro je bio pokretač inicijative da voda postane osnovna ljudska kategorija u Ustavu Republike Hrvatske, pa je svojevremeno skupljao potpise te je predlagao izmjene Ustava po pitanju te ključne teme.

Hrvatska je inače u samom vrhu Europe što se tiče naših vodenih resursa, kaže nam saborski zastupnik.

“Naša zemlja izuzetno je bogata vodom i stoga je od iznimne važnosti da se taj dragocjen resurs zaštiti Ustavom. Svaki građanin mora imati jasno definirano pravo na pitku vodu. Ne smije se dopustiti privatizacija javne opskrbe vodom. Vidimo na primjerima u svijetu gdje se to napravilo da cijene rastu, a kvaliteta isporuke pada”, govori nam, pa skreće pozornost da su naši najveći izvori dani u koncesiju, odnosno da su – privatizirani.

Zato sada, dodaje ovaj saborski zastupnik, tu istu našu vodu plaćamo kao suho zlato kada je kupujemo u bočicama negdje u trgovinama ili na benzinskim postajama.

Voda mora biti opće ljudsko pravo

Bulj kaže da “voda mora biti opće ljudsko pravo”, te da je to najveći resurs ovog stoljeća.

Zbog tog bogatstva, moramo poraditi na održivom razvoju te odbaciti štetne projekte koji zagađuju našu vodu. Zaštitu ovog prirodnog resursa Bulj vidi kroz donošenje još nekoliko zakona.

“Treba se donijeti i zakon o zaštiti krša, kako je to napravila naša susjedna Slovenija, a osim toga, potrebno je zaštititi rijeke od izvora do ušća”, kaže nam Bulj.

Miro Bulj smatra da Hrvatska jako loše gospodari pitkim vodama. Voda je bitan resurs za budućnost te ju je zato potrebno dodatno zaštititi.

“Na tome da voda bude ustavna kategorija ćemo inzistirati i dalje”, zaključuje Bulj sa svojom dobro poznatom porukom – “Vodu u Ustav!”

Izvor: Dnevno

Izvorni autor: Ines Brežnjak/Jurica Galoić/Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.