Mladen Pavković: Ako je zločin zločin - očekujemo da će se cijeli državni vrh pokloniti i žrtvama Maceljske šume, ali i Škabrnje!

24.04.2023. 09:31:00

Komemoracija u povodu 78. obljetnice proboja zatočenika logora Jasenovac, u nedjelju, 23. travnja 2023.,  u Spomen području Jasenovac, ovoga je puta prošla u miru i tišini, naprosto dostojanstveno, kako se ovakva i slična sjećanja trebaju i moraju organizirati.

Nakon dužeg vremena na komemoraciji su se okupili predstavnici države, Vlade i Sabora, brojni državni i lokalni dužnosnici, predstavnici udruga, kao i preživjeli zatočenici logora.

Ono što je poglavito važno je činjenica da su izostali politički govori, već je program bio sastavljen od reda prigodnih pjesama i reda čitanja sjećanja logoraša i članova njihovih obitelji.

Nu, gotovo u isto vrijeme, u Donjoj Gradini (Republika Srpska) održavalo se također obilježavanje Dana sjećanja na žrtve zločina genocida NDH u logoru Jasenovac.

Tamo je uz ostale vijenac položio i predsjednik Republike Srbije i Republike Srpske. Tamo su se ponovno iznosile neistine o oko 700.000 žrtava ustaškog zločina, tamo se govorilo o genocidu hrvatskog naroda!

Međutim, diljem Hrvatske na isti se način kao u Jasenovcu trebaju održavati i komemoracije, poglavito vezane i za partizanske i ine poslijeratne zločine. I na ta mjesta trebaju doći svi predstavnici državnog vrha i raznih udruga, tim prije jer je žrtva-žrtva.

Stoga je za očekivati da će već uskoro, primjerice, kad će se obilježavati komemoracija u Maceljskoj šumi i tamo se odati počast nevino stradalim ljudima, prije svih Hrvatima, na isti ili sličan način, barem što se tiče predstavnika državnog i inog vrha, odnosno da će i na ovo mjesto zločina u punom sastavu doći gotovo svi koji su ovog puta bili i u Jasenovcu.

Zločin je zločin!

A ovaj strašni zločin, bez suda i suđenja, koji se nakon završetka II. svjetskog rata dogodio u Maceljskoj šumi, gdje su na tisuće nevino stradalih Hrvata mučeni i ubijani i gdje se nalazi još najmanje 130 neistraženih masovnih grobnica, umnogome zaslužuje da se i svim tim žrtvama, ali partizansko-komunističkog sustava, (o kojem se nije smjelo ni govoriti ni pisati do početka 1990. godine!) dostojanstvo poklonimo te da još jednom postavimo pitanje: tko je pobio sve te ljude i zbog čega dosad još nitko  nije odgovarao?

Također je nejasno zbog čega recimo na komemoracije u Maceljsku šumu ili druga slična komunistička stratišta ne dolazi barem cijeli državni vrh, zapravo ili točnije rečeno gotovo – nitko?

A žrtva je žrtva, a zločin je zločin!

A što se tiče ratnih zločina od velikosrpskih zločinaca u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu onda se na isti ili sličan način državni vrh treba i mora doći pokloniti barem na najveća stratišta, a ne samo u Vukovar i donekle u Škabrnju!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)

Izvorni autor: Mladen Pavković/UHBDR91/Foto:video screenshot/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.