Mladen Pavković: Gdje je zapovjedna odgovornost čelnika INA-e?

20.09.2022. 12:02:00

U INA-i se dogodila pljačka stoljeća. Neki trećerazredni menageri ukrali su milijardu, a da to od čelnika ove tvrtke „nitko“ nije ni primijetio. Ako se nije primijetila milijarda u nečijim džepovima, onda se s pravom postavlja pitanje – koliko se dosad tamo pokralo „sitniša“, recimo po milijun kuna ili eura?

Članovi Uprave o tome cijelo vrijeme – šute. Ne žele dragovoljno ni istupiti s visokih pozicija, kao – oni nisu ništa krivi!? Da komedija bude veća čekaju da ih „potjeraju“ s debelim otpremninama, zbog „dobrih“ poslovnih rezultata!

Što je za njih milijarda?

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, kad se saznalo za ovaj nesvakidašnji poslovni zločin, u kojem je sudjelovao i jedan umirovljenik (!) uz ostalo je izjavio  da je „Vlada zgrožena, šokirana i da osuđuje udruživanje za počinjenje ovog kaznenog djela u vremenu najveće energetske krize koja je pogodila cijeli svijet“.

Neki se sada prepiru tko je prvi sve to otkrio, što je najmanje važno.

Pored Ininih lopova i kriminalaca u ovom je slučaju odmah, ali odmah, trebalo kazneno goniti i članove Uprave, bez obzira jesu ili nisu znali za nestalu milijardu!

Naime, zar u ovoj državi tzv. zapovjedna odgovornost važi samo i isključivo za ratne zapovjednike, za ljude koji su stvarali ovu državu (da bi je pojedinci potkradali i uništavali)?

Generali Markač, Gotovina, Čermak, Glavaš, Ademi… zatim jedan Merčep, Milanković, Brodarac, Bošnjak… šestorica  ratnih zapovjednika Herceg-Bosne, Dario Kordić i brojni drugi hoćeš-nećeš morali su odgovarati, bili su zatvarani, a većina od njih i osuđena na teške kazne.

Zašto isti principi sada ne bi vrijedili i za čelništvo INA-e, poglavito ove koji su godinama bili na vrhu, a koji očito nisu ništa „vidjeli, čuli“ i koji su na kraju krajeva - šutjeli, za što su svaki mjesec primali plaću i bonuse  kakve ne bi mogli ostvariti ni u Americi?

Naime, kad su u pitanju vojni zapovjednici, u međunarodnom kaznenom pravu stoji da je  zapovjedna odgovornost institut prema kojem oni i druge nadređene osobe odgovaraju  za zločine svojih  podređenih, a zapovjedna odgovornost može biti izravna ili neizravna. i prema tome odgovorni odgovaraju i za  propuštanje dužnoga činjenja (nečinjenja)!

Zašto se to pravilo ne primjenjuje i za članove vrha INA-e?  Zašto su oni „svete krave“?

Ako su znali za pljačku trebaju odgovarati, a ako nisu također nisu izuzeti od odgovornosti.

A članovi Uprave INA-e nažalost ne razmišljaju tako. Oni bi za „dobre rezultate“ željeli biti još i nagrađeni!

Bilo bi poželjno znati što o tome misli DORH i USKOK, koji proganjaju ljude poput međimurskog župana i za „samo“ deset tisuća kuna?

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)

Izvorni autor: Mladen Pavković/UHBDR91/Foto:Ilustracija/INA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.