Mladen Pavković: Sramno izvješće bivšeg Udbaša!

13.01.2023. 09:46:00

Branko Borković, jedan od Junaka hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, posljednji zapovjednik obrane Grada Vukovara, ovih je dana protestirao pred Vladom Republike Hrvatske. Navodno i dalje nije zadovoljan Izvješćem i zaključkom za utvrđivanje činjenica o okolnostima u kojima je pripremana i vođena obrana Vukovara od agresije JNA, Republike Srbije i srpskih odmetnika, a koje je objavljeno 5. i 6. prosinca 1991.

U ovom otvorenom dosjeu, Borkovića i Milu Dedakovića Jastreba, ali i druge branitelje ovoga grada, optužuje se za izdaju, kriminal i tko zna za što sve ne. Umjesto da im se nakon okupacije Vukovara dala iznimna zahvala, ratne zapovjednike Vukovara, koji su se nekoliko mjeseci krvavo  borili, ondašnja hrvatska Vlada dala ih je čak i zatvoriti, a Dedakovića i prebiti kao pseto.

To im je bila nagrada i priznanje za sve što su radili i uradili za obranu Vukovara, a samim time i cijele Hrvatske. 

Glavni „kolovođa“ ovog sramnog izvješća-optužnice bio je bivši Udbaš Josip Manolić, čovjek koji je optužio i neke druge hrvatske domoljube za „izdaju“ Domovine, a kojem se zbog njegovih političkih i inih ekscesa nikada ništa nije dogodilo.

Kad je svojedobno, još prije desetak godina, Manolić optužio i hrvatskog domoljuba Antona Kikaša da je bivši Udbaš, sud još danas traje i nikako da se privede kraju. Kikaš je čak ponudio i visoku novčanu nagradu onom tko donese dokument da je radio za Udbu, ali kako Manolić navodno više „ne čuje ni vidi“ vjerojatno će sve to pasti u vodu, a posljedice za optuženog će ostati.

To što je gotovo čitavog života radio ovaj čovjek, jedno vrijeme zajedno i sa Stjepanom Mesićem, već je davno trebalo procesuirati (sjetimo se samo kako su ova dva politikanta, nakon što su izašla iz HDZ-a, željeli „vojnim udarom“ skinuti demokratsku izabranu vlast. I opet im se ništa nije dogodilo!

Dakle, Komisija za utvrđivanje činjenica oko okupacije Vukovara, vrlo je brzo obavila svoj posao, svalivši svu krivnju na zapovjednike obrane ovoga grada!?

Ovo izvješće, ali i „ispovijed“ Branka Borkovića objavio sam u knjizi „Rušitelj ustavnog poretka“ (Meditor, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Zagreb, 1995.).

U ovoj knjizi, koju sam zajedno s Borkovićem priredio i uredio, mogu se naći sve okolnosti koje su ga pratile u vrijeme Domovinskog rata, a vjerno je opisano i kako su ga nakon dolaska iz Vukovara u  Zagreb uhitili, kao najvećeg kriminalca, i kako su na taj način s njim i postupali.

Manolić je sa svojim izvješćem naprosto dao „zeleno svjetlo“ da se protjeruje i goni one koji su bili na braniku Domovine, dok je on ispijao „viski“ negdje na sunčanoj terasi  zagrebačkog Gornjeg grada.

Ovo Izvješće, gdje se Borkovića i ostale, optužuje da su bili „rušitelji ustavnog poretka“  još do danas nije opovrgnuto, pa se neki pitaju- je li se čeka da Manolić ode s ovog svijeta, pa da će tek onda o njemu raspravljati?

Nevjerojatno je koliki je i danas „strah“ od Manolića, iako „ne vidi i ne čuje“. Svi znaju da je bio vjeran Udbaš, pa se vjerojatno boje da na još nekog ne pokaže prstom, bio on pravi ili krivi.

Žalosno je i jadno što zbog velikog utjecaja raznih manolića i mesića nikada kod nas nije došlo do lustracije, jer bilo bi bedasto i glupo da takvi tipovi prvo lustriraju sami sebe.

Nu, nakon velikosrpske agresije, nakon što smo branili i obranili hrvatsku državu, razni manolići su sve učinili da hrvatski branitelji, poglavito oni iz 1991. godine, baš kao i tadašnji ratni zapovjednici, danas budu samo „mete“, ili još gore ponekad i „pljuvačnice“ raznim  političarima i politikantima, koji su nakon rata ostvarili zavidne političke i gospodarske karijere, gazeći sve što se izjasnilo i sudjelovalo u dobrobiti za Hrvate i Hrvatsku.

Zar nije sramno da se samo mrtvi branitelji službeno proglašavaju junacima, kao što su general Zadro, ratni pilot Perešin, Josip Jović,  Andrija Matijaš Pauk….

U udruzi Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) među više od stotinu članova i dalje nema ni jednog iz Vukovara i Škabrnje!? Neki se časni i ugledni generali, istina, nisu mogli složiti s ovom činjenicom pa su napustili ovu udrugu, u kojoj već danas, kako čujemo, „više „nitko ne razgovara s nikim!“ Jesu li i kod njih manolići pustili svoje krakove?

Dakle, Borković je u pravu: pod hitno treba preispitati sramno „manolićevo“ Izvješće komisije za utvrđivanje činjenica o okolnosti vođenja obrane Vukovara i svemu onome što se dogodilo nakon toga. Sramno je da je potpis Manolića i dalje na ovom kontraverznom i lažnom dokumentu!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91,.)

Izvorni autor: Mladen Pavković/UHBDR91/Foto:Mladen Pavković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.