Mlinarić: Ako se Plenkoviću ratuje, neka osnuje dobrovoljačku satniju pa neka ide u Ukrajinu i ratuje, budući da nije ratovao '90-ih za svoju državu

28.01.2022. 19:11:00

"Ako se premijeru Plenkoviću ratuje, neka osnuje dobrovoljačku satniju pa neka ide u Ukrajinu i ratuje, budući da nije ratovao '90-ih za svoju državu", zaključio je Stipo Mlinarić Ćipe

Predsjednik Republike Zoran Milanović "uzburkao" je javnost svojom izjavom da će u slučaju rata u Ukrajini Hrvatska povući svoje vojnike. Uz to, nije baš najbiranijim riječima pričao o toj zemlji. Dok ga s jedne strane brojni osuđuju, postoje i ljudi koji smatraju da je predsjednik u ovome slučaju u pravu. Jedan od njih je i Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta.

Penava je, podsjetimo, rekao da "Hrvatska ne smije biti žrtva Plenkovićeve međunarodne političke ambicije".

"On sada poručuje da će nas četiri milijuna odlučno reagirati prema Rusiji. Ja mislim da je to poraz hrvatske vanjske diplomacije, to nema veze s hrvatskim interesima", dodao je, među ostalim, predsjednik Domovinskog pokreta.

Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik Kluba DP-a, u srijedu je poslao drugačiju poruku: "U ovom trenutku nije ključna činjenica da se nešto događa u predvorju Moskve, već je ključna činjenica da su dijelovi međunarodno priznate prijateljske ukrajinske države i naroda, države koja s Hrvatima dijeli dugotrajnu povijest za zajedničke borbe za obranu, a koju osporavaju stanoviti velikodržavni koncepti. Dijelovi Ukrajine su anektirani".

Smatra da je Milanović nastupio u dvostrukom svojstvu tumača ruskih interesa i tumača što bi trebala ukrajinska država te pojašnjava da će o članstvu Ukrajine u NATO-u odlučivati ukrajinski narod.

Zanimalo nas je kako u DP-u komentiraju ovakve različite poruke. 

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta i vukovarski branitelj Stipo Mlinarić Ćipe na početku razgovora za Direktno naglasio je da se DP u ovome slučaju slaže s predsjednikom Milanovićem. U jednom dijelu, kaže, slažu se s Hasanbegovićevom izjavom, odnosno ne odobravaju da se anektira nečiji dio države.

"Mi nismo za to, ali to se rješava diplomatskim putem", rekao je Mlinarić. 

Odao je da u stranci ipak prevladava Penavin stav. 

"Predsjednik DP-a održao je jučer konferenciju za medije na kojoj je rekao da se samo u ovome slučaju slaže s predsjednikom Milanovićem oko slanja vojnika u Ukrajinu. I ja se slažem s predsjednikom - nema što hrvatski vojnik ići ratovati za tuđu slobodu. Možemo pomoći financijski, možemo pomoći naoružanjem, na sto drugih načina, ali slati svog vojnika da ide ginuti za tuđu zemlju, s time se - u svakom slučaju - ne slažemo u Domovinskom pokretu", pojasnio je naš sugovornik.

Nismo pronašli svoje ljude koji su ginuli za samostalnost zemlje, trebamo li ih sada ići godinama tražiti po tuđim zemljama, upitao je. "Ionako nas ima 3,8 miliijuna. Ima tu drugih država, ako žele slati svoje vojnike, neka ih šalju", rekao je.

Potom je ponovio da se samo u toj situaciji oko slanja Hrvatske vojske u Ukrajinu u ratne zone slažu s predsjednikom. "Ne slažemo se da se hrvatski vojnik šalje u ratnu zonu", odlučan je Mlinarić dodajući da su "druga stvar mirovne misije, slanje vojnika na Kosovo i slično".

Kako Domovinski pokret općenito reagira na izjave predsjednika Milanovića, zanimalo nas je.

"Ne komentiramo ga niti ga previše doživljavamo", započeo je Mlinarić pa je svoju tvrdnju dodatno pojasnio:

"Milanović nije naša opcija - niti je bio niti će biti. Nekada kaže nešto dobro pa onda kaže desetak stvari koje nisu dobre. Tko bi njega pratio svaki dan? Ima monologe po sat vremena, osvrne se na 20 stvari. Tko bi sve to analizirao, još bi ispalo da se samo s njime bavimo. On ima ulogu predsjednika države, mi oporbe i radimo najbolje što znamo. Ne opterećujemo se s predsjednikom države, a ni predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem. To su dva čovjeka s jednim velikim egom koji imaju nerašćišćene račune iz '90. godina kada su zajedno parazitirali po zrinjevačkim hodnicima i sada se tu natječu 'čiji je tata jači'".

"Ako se premijeru Plenkoviću ratuje, neka osnuje dobrovoljačku satniju pa neka ide u Ukrajinu i ratuje, budući da nije ratovao '90-ih za svoju državu", zaključio je Stipo Mlinarić Ćipe, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, u razgovoru za portal Direktno.

'Sve do zadnjeg vojnika...'

"Mi s tim nećemo imati ništa i nemamo ništa. Ako dođe do eskalacije, povući će se sve do zadnjeg hrvatskog vojnika", riječi su predsjednika Republike Zorana Milanovića ranije u utorak kada je dao izjavu za medije, a na kojoj je, među ostalim, komentirao situaciju u Ukrajini.

"Ukrajini nije mjesto u NATO-u. Kada je Ukrajina mijenjala vlast, onda je taj pokret, koji je bio sve prije nego demokratski, to je bio puč u kojemu je ubijeno 50 ljudi… Priča je bila sljedeća: Ukrajina ide na zapad, s Rusijom nema što tražiti, u EU-u će joj biti med i mlijeko. Ukrajina je još uvijek jedna od najkorumpiranijih zemalja, EU Ukrajini nije dala ništa", kazao je predsjednik, a više o tome pročitajte OVDJE.

Izvor: Dragovoljac.com/PDN/Foto:dragovoljac

Izvorni autor: Direktno.hr/Dragovoljac.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.