MORH tvrdi: Rafale je francuski proizvod, od Amerikanaca ne trebamo nikakve dozvole. Otkrili i kad očekuju potpis ugovora

06.10.2021. 17:55:00

Kako su se zadnjih dana pojavile informacije da Sjedinjenje Američke Države moraju 'blagosloviti' hrvatsku nabavu francuskih lovaca Rafale, MORH je poslao priopćenje u kojem kažu kako se Amerikanci u taj posao nemaju što miješati

'Francuska je izvorni proizvođač (Original Equipment Manufacturer – OEM) aviona Rafale i njegove cjelokupne opreme koja je NATO kompatibilna. Samim tim, ne postoji ishođenje dozvole za prijenos vlasništva Republici Hrvatskoj od neke druge države (Third Party Transfer –TPT) pa tako ni od SAD-a. Kada je riječ o Rafaleima nema potrebe za TPT procedurom', kažu u MORH-u.

Kao što je Ministarstvo obrane i dosad nabavljalo opremu za neke druge borbene sustave koji se koriste u Hrvatskoj vojsci, tako i za Rafale, radi se o zasebnoj nabavi opreme koja uključuje američke komponente u odgovornosti MORH-a kao krajnjeg korisnika (End User). To je već u proceduri, a predstavlja standardni postupak u NATO-u koje sve članice provode putem američkog FMS programa.

'P svemu navedenom već se razgovaralo s predstavnicima Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj. Pregovori Hrvatske i Francuske o ugovoru za kupnju 12 aviona Rafale u završnoj su fazi i ugovor će biti potpisan na vrijeme, prije kraja godine', zaključuje se.

  •  
tportal

Izvor: ABACA / Abaca Press / Profimedia / Autor: Zabulon Laurent/

Izvor: tportal.hr/Foto: JAGADEESH NV

Izvorni autor: N. S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.