Motorolom javio sretnu vijest, a onda ga upucao snajperist...

01.05.2020. 21:11:00

Zapovjednik Ivica Čaja (na slici s motorolom) ušao je u Jasenovac 1. 5. sa suborcima. Nadređenima je javio sretnu vijest: ‘Ušli smo u Jasenovac. Nitko nije stradao.’ Desetak minuta kasnije ubio ga je snajperist.

Tutnjavom topova u okolici Novske, vojno-redarstvena operacija Bljesak počela je ujutro 1. svibnja.

Nekoliko dana ranije moglo se osjetiti da ćemo nakon nekoliko godina od 1991., obrane i borbi na zapadnoslavonskom ratištu, potpisivanja Sarajevskog primirja 3. siječnja 1992. i međunarodnog priznanja Hrvatske 15. siječnja, te perioda niti rata ni mira uz nazočnost UN-ovih postrojbi, konačno krenuti u oslobađanje okupiranih naselja.

Pripadnike 125. domobranske pukovnije Novska velikim dijelom činili su prognanici iz okupiranih naselja, krasila ih je motiviranost, a želja za povratkom na svoje bila je velika. Četverogodišnje ratno iskustvo i pripreme u Bljesku će doći do punog izražaja, dočekali su trenutak kad će se vratiti uspravno i pobjedonosno.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Predvođeni Željkom Perinovićem, zapovjednikom 125. dp. Novska i zapovjednicima bojni, prvog dana operacije oslobođena su naselja istočnog dijela Novske, Paklenica, Jazavica, Voćarica, Roždanik i Borovac, a oko podneva 1. svibnja dijelovi postrojbe oslobađaju i općinsko središte Jasenovac s naseljima Košutarica i Mlaka.

akcija Bljesak | Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Jednom od bojni zapovijedao je satnik Ivica Čaja (posthumno mu je dodijeljen čin pukovnika), predvodio je bojovnike 2. pješačke bojne, kroz blato i minska polja, od sela Krapja prema Jasenovcu, dok su im iznad glava letjele granate i meci.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

U Jasenovac su ušli među prvima i spojili se s ostalim dijelovima 125. dp. Novska, i nisu imali gubitaka. Ivica se u prolazu pozdravljao, ti trenuci zabilježeni su na fotografijama, bio je radostan, no odmah je krenuo u izviđanje kako bi organizirao obranu od mogućeg neprijateljskog napada. S druge obale rijeke Save iz Uštice, naselja koje je bilo okupirano, još je vrebao neprijatelj.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Usprkos oprezu u iznenadnoj vatri Ivica je pogođen, suborci su ga povukli u zaklon, no rane su bile smrtonosne. Radost slobode nije dugo trajala, samo nekoliko trenutaka nakon što se pozdravljao s ostalima, neprijateljski meci pokosili su zapovjednika, prestalo je kucati srce heroja, no pored bola zbog gubitka prijatelja, akcija je nastavljena.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Sljedeći dan postrojbe Hrvatske vojske ušle su i u Okučane, središte tzv. Republike Srpske Krajine, a snage pobunjenih Srba tzv. 18. korpusa vojske RSK i njihov generala Čeleketić, doživjele su slom u cijeloj zapadnoj Slavoniji. Ivica će ostati zapamćen kao hrabar vojnik.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

U Domovinski rat uključio se kao dragovoljac 1991. godine, a kako je imao dosta vojnog znanja, postavljen je za zapovjednika minobacačke bitnice. Njegovi suborci i danas kažu kako se isticao kao zapovjednik vrhunskim ljudskim kvalitetama, bio je vedra duha i omiljen među braniteljima. Najteže je njegovoj majci Anki.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

U jednom razgovoru kazala mi je kako je Ivica dan prije Bljeska dolazio kući nekoliko puta, a s nekolicinom suboraca došao je i na večeru. Nisu govorili o onom što se sprema, Ivica kao da se opraštao. Sljedeće jutro sve je probudila topovska paljba. Počele su pristizati tužne vijesti, najtužniju, o pogibiji Ivice, majci Anki donio je mlađi sin Zlatko, također hrvatski vojnik.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ovih dana mnogi će se sjetiti onih čiji je bljesak vječan, Ivice Čaje, Frica Kuharića, Dubravka Hercega, Matije Biškupa, Antuna Šimičića, Nenada Pragera i Ivana Klanjčića, pripadnika 125. dp. Novska.

Pukovnija je cijelog Domovinskog rata bila na prvoj crti obrane, nikad nije dobila zamjenu sve do kraja rata, dok u Oluji, koja je uslijedila u kolovozu, nisu oslobođena i preostala okupirana područja.

Izvor: 24sata/ Foto: Željko Gašparović/Privatni album

Izvorni autor: Tekst je originalno objavljen u 24sata 1.svibnja 2018. godine

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.