Na Bučju uređeno novo spomen - obilježje

16.03.2023. 11:28:00

SIMBOLIČNI ZID ZA ŽRTVE SRBOČETNIČKOG LOGORA

Kao što je i najavljeno 16. siječnja ove godine, prigodom obilježavanja 31. godišnjice razmjene zatočenika zloglasnog srbočetničkog logora Bučje, ovih je dana postavljeno jedno posebno spomen obilježje. Naime, simbolično je uređen zid, nadomak postojeće kapelice, kao trajno sjećanje s popisom 26 nestalih i stradalih Hrvata, žrtava ovog zloglasnog logora.

Mjesto je to posebnog pijeteta, a mi smo ovim činom željeli omogućiti obiteljima nestalih i stradalih da imaju mjesto na kojem će doći odati počast svojim najmilijima“, rekao nam je u telefonskom razgovoru predsjednik Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Turudić, inicijator ovog projekta.

Udruga se javila na Natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja, odobrena su sredstva i zaista, veoma brzo, u manje od dva mjeseca otkako je to gospodin Turudić najavio, uređeno je ovo obilježje. Dio postavljenih vizuala tijekom noći svijetli tako da to kod prolaznika stvara poseban doživljaj, napose kad se prisjetimo na žrtve i patnju kroz koju su prolazili.

Članovi ove udruge u suradnji s ostalim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i lokalnom samoupravom namjeravaju postaviti video nadzor, ali i dodatno urediti ovaj komemorativni prostor.

U tijeku je i snimanje dokumentarnog filma „Magistrala ratnog zločina - Logor Bučje“ koji bi trebao do ljeta biti završen, a čija će premijera biti prikazana u Pakracu.
Izvor: Compas

Izvorni autor: Matija Kuhlavi/Foto: Compas.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.