Na današnji dan 1994. završena Zima ’94 – veličanstvena pobjeda i panika četnika u Kninu!

24.12.2019. 15:35:00

Na današnji dan 24. prosinca 1994. završena je veličanstvena vojna operacija Hrvatske vojske Zima ’94 koja je stvorila pretpostavke za napad na Knin i osvajanje zloglasnog četničkog uporišta, a time i pad fašističke tvorevine tzv. „SAO Krajina“ nastale na istrebljenju i etničkom čišćenju Hrvata.

Tom prilikom ranjen je i legendarni zapovjednik 4. brigade Damir Krstičević, a mnogi hrvatski mladići i junaci su poginuli ili izgubili ekstremitete amputacijom zbog smrzavanja i ratovanja u gotovo nemogućim uvjetima.

Operacija Zima ’94 odvijala se u razdoblju od 29. studenog do 24. prosinca 1994. na području Livanjskog polja i planine Dinare. Oslobođeno je područje širine 10 km i dubine 20 km: ukupno 200 četvornih kilometara. Srbi su poraženi na Dinari i veći dio Livanjskog polja našao se pod nadzorom HV-a i HVO-a, a posredno je smanjen veliki pritisak na Bihaćku enklavu koja je definitivno oslobođena akcijom Oluja ’95.

Uspjeh operacije Zima ’94 izazvao je veliku paniku u Kninu, središtu fašističke politike i pobune protiv hrvatske države. Naime, ovi uspjesi Hrvatske vojske, kao i nemoć srpske vojske pred prodorima HV-a i HVO-a izazvala je veliku neugodu među Srbima jer se situacija počela razvijati u za njih neželjenom smjeru.

S obzirom na vojnu premoć kninski četnici očekivali su brzu pobjedu nad golorukim Hrvatima. Hranjeni mitovima o „nepobjedivosti srpske vojske“ bili su neugodno iznenađeni uspjesima Hrvata od samog početka rata, a osobito od akcije Maslenica 1993. Akcija Zima ’94 im je dala naslutiti kraj njihove fašističke i rasističke politike istrebljenja.

Osobito ih je šokirao poraz koji je dan ranije 23. prosinca legendarna splitska 4. brigada nanijela elitnim srpskim postrojbama pod vodstvom generala Mladića, a koje su pomagale probrane četničke postrojbe srpskih dobrovoljaca iz „Belih orlova“. Tog dana hrabri Dalmatinci su kod mjesta Sajkovići potpuno razbili srpske vojnike borbama prsa u prsa i natjerale ih u panični bijeg.

Tom prilikom ranjen je i legendarni zapovjednik 4. brigade Damir Krstičević. Njega i još 11 junaka i ratnih zapovjednika Hrvatske vojske nasilno je umirovio bivši predsjednik države Stjepan Mesić, vjerojatno kao zaslugu za njihove nemjerljiv doprinos slobodi Hrvatske i Hrvata.

Zbog neprekidnog boravka i borbenog djelovanja u teškim zimskim vremenskim uvjetima mnogi su hrvatski vojnici u ovoj operaciji pretrpjeli smrzavanje pojedinih ekstremiteta, ruku i nogu, koji su im morali biti amputirani. Zbog toga je operacija Zima ’94 u povijest Domovinskog rata ušla kao primjer iznimnih fizičkih i moralnih napora kroz koje su prolazili hrvatski branitelji u obrani od agresije i oslobađanju okupiranog teritorija.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.