Na današnji dan 1995. – Ubijen general Vlado Šantić

08.03.2021. 11:13:00

Doveden je na proslavu dana žena u hotelu Sedra u Bihaću u pratnji vojne policije Armije BiH i tadašnjeg zapovjednika Hamdije Abdića Tigra. General Atif Dudaković ljutito je vikao na njega u prisustvu brojnih svjedoka i čak u jednom trenutku iz svog pištolja ispalio dva metka koja su završila u lamperiji hotelskog zida a čije rupe su bile vidljive i prije par godina. Prvi udarci su pali u hodniku hotela a kad su ga izvukli u hotelsko dvorište i sjeli u službeni automobil vojne policije Armije BiH, Hamdija Abdić Tigar je rekao vojnim policajcima “Radite sa njim šta želite.”

Iako su istražitelji našli tragove DNK generala Vlade Šantića upravo na ovim mjestima sa početka teksta, iako je prema brojnim svjedocima, general Vlado Šantić bio u hotelu Sedra po zapovjedi generala Dudakovića, svi se sada igraju dječijih igara tipa nitko nije ništa vidio. General Vlado Šantić brutalno je likvidiran u noći sa 08. na 09.03. a njegovi posmrtni ostaci nikad nisu pronađeni. Naravno, nema tijela, nema ubojstva. Zbog toga neki danas zločince i ubojice slave kao heroje. Predivan način izgradnje suživota i zajedničke “ljepše” budućnosti. (S.P.)

U noći s 8. na 9. ožujka 1995. iz hotela Sedra gdje se slavio Dan žena otet je general Vlado Šantić, zapovjednik Hrvatskog vijeća obrane za područje Bihaća.

Bio je to velik skandal koji ipak “nije ugrozio” odnose Hrvata i Bošnjaka. Začudo, okolnosti otmice i likvidacije nikada nisu razjašnjene, a očito ni sustavno istražene, iako je pokrenuto nekoliko istraga i, navodno, potrošen velik novac za rješavanje ovog slučaja. Ni posljednja istraga, pokrenuta početkom 2014., nije urodila plodom jer nije utvrđeno pripadaju li pronađeni posmrtni ostaci pokojnom generalu.

Na temelju dojave anonimnog svjedoka koji je tvrdio da je bio prisutan pri likvidaciji, u mjestu Grabež iznad Bihaća pronađena je plastična bačva s ostacima kostiju. Svjedok je tvrdio kako je Šantić dovezen pretučen, a zatim likvidiran s četiri metka, nakon čega mu je tijelo strpano u bačvu. Za ubojstvo se javno sumnjiči zapovjednik 502. brigade Armije BiH Hamdija Abdić-Tigar, uz nekoliko supočinitelja, piše HRT

Šantićevi suradnici i obitelj vjeruju kako je glavni krivac tadašnji zapovjednik 5. korpusa Armije BiH, general Atif Dudaković. Likvidaciji su prethodila njihova mnogobrojna neslaganja.

Šantić je Dudakovića javno prozvao što je kao oficir JNA topništvom tijekom 1991. napadao grad Zadar. S druge strane postrojbe HVO-a postizale su dobre uspjehe u obrani Bihaća, koji je već mjesecima bio glavna meta teških napada udruženih srpskih snaga, ali Šantić je optuživan da je gajio dobre odnose sa zajedničkim neprijateljem.

Kobnoga dana, u jednoj od svađa pod utjecajem alkohola, Hamdija Abdić pucao je u časnika HVO-a. Abdić je ubrzo došao po Šantića u Stožer HVO-a, pozvavši ga na sastanak s Dudakovićem u hotel Sedra.

Šantićeva je pratnja u hotelu razoružana, a njemu se otada gubi svaki trag. Suprotna strana izrazila je žaljenje, ali konkretno ništa nije učinila da se slučaj riješi.

Ni hrvatska strana nije izvršila pritisak te je obitelj ubijenoga generala ostala usamljena u dokazivanju okolnosti otmice nakon koje je počinjen ratni zločin, odnosno ubojstvo generala Vlade Šantića.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar

Izvorni autor: Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.