Na današnji dan, 6. veljače 1991. godine, osnovana je Antiteroristička jedinica "Sljeme"

06.02.2024. 09:08:00

Na današnji dan, 6. veljače 1991. godine, osnovana je Antiteroristička jedinica "Sljeme". Jedinica je imala 200 djelatnika te je smještena u Tomislavov dom u blizini Sljemena. Jedinica je formirana kao dio Antiterorističke jedinice Lučko, a njen zapovjednik bio je Slavko Butorac, dok je zamjenik zapovjednika bio Željko Sačić.
Odmah po osnutku Jedinica je provodila vojnu obuku s ciljem što bržeg stavljanja u punu borbenu spremnost. Već ranije njezini djelatnici, policajci iz starog sustava, bili su obučeni za zadaće poput osiguranja objekata i štićenih osoba, pa je Jedinica shodno tome preuzela osiguranje najviših državnih dužnosnika - ministrice obrane Martina Špegelja i ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca. Isto tako, Jedinica je pratila i osiguravala važne transporte kojima se distribuiralo naoružanje po Hrvatskoj, a prvu značajniju akciju imala je već sredinom veljače.
Jedinica je tijekom veljače i ožujka 1991. godine intervenirala u uspostavljanju javnog reda i mira na području Daruvara i Pakraca. Ubrzo je većina pripadnika ATJ "Sljeme" otišla u razne krajeve Hrvatske gdje su činili zapovjedne strukture Posebnih jedinica policije koje su u ljeto 1991. prerasle u Specijalne jedinice policije MUP-a Republike Hrvatske.
Izvor - Monografija Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990. - 1996.
Autor teksta - Borna Marinić

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: DR

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.