Na današnji dan: Europska zajednica odlučila poslati promatrače u Jugoslaviju

28.06.2021. 08:55:00

Na današnji dan 1991. hrvatski premijer Josip Manolić sazvao je sjednicu Vlade, na kojoj je razmotrena situacija nakon agresije i zločina JNA u pokušaju okupacije Slovenije te agresivnih aktivnosti u Hrvatskoj i posebice u Osijeku. Vlada je zaključila da su brutalnom vojnom intervencijom povučeni zadnji potezi u procesu raspada Jugoslavije, čime su osnaženi zahtjevi za ubrzanjem postupaka razdruživanja. Republika će Hrvatska odmah intenzivirati aktivnosti usmjerene prema međunarodnom priznanju.

Odlučeno je: 1. da Republika Hrvatska prestane sa svim isplatama u Savezni proračun; 2. da se do daljnjega novci iz Republike Hrvatske ne uplaćuju JNA nego u jedinice Zbora narodne garde; 3. da se u slučaju eskalacije nasilja JNA svi građani Republike Hrvatske na službi u JNA pozovu da napuste redove te armije.

Lideri Europske zajednice u Luxemburgu zatražili su obustavu sukoba u Sloveniji i šalju mirovnu misiju u Jugoslaviju. Zatražili su i zamrzavanje na tri mjeseca odluke o proglašenju neovisnosti Slovenije i Hrvatske. Odlučili su zamrznuti financijsku suradnju s Jugoslavijom, kako na razini zajednice, tako i bilateralno, uključujući zapadnu pomoć od više stotina milijuna dolara.

Reagirala je i Amerika. State Department usvojio je Rezoluciju kojom se oštro osuđuje „posezanje za silom u rješavanju političkih razlika u Jugoslaviji”. Uporabu sile i postupke JNA SAD ne odobrava.

Izvor: Hrvatska katolička mreža

Izvorni autor: Borna Marinić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.