NA DANAŠNJI DAN JE NA POLJUDU ZAPALJENA JUGOSLAVENSKA ZASTAVA: 'Dogovor je bio da je zapalimo bez obzira na rezultat!'

26.09.2021. 15:18:00

 

Na današnji dan 1990. godine Torcida je na Poljudu zapalila jugoslavensku zastavu. Dogodilo se to u 73. minuti utakmice između Hajduka i Partizana, u kojoj su gosti vodili 0:2. Navijači su sa Sjevera upali u teren, rastjerali igrače i zapalili zastavu.

U tim trenucima pjevali su 'A sad adio', a nakon što su zapaljenu zastavu podigli na jarbol skandirali su 'Hrvatska, Hrvatska'. Niti jedan gostujući navijač nije bio na stadionu, a Torcidino paljenje zastave simbolično je označilo kraj jedne lige i jedne države.

Hajduk je bio kažnjen sa četiri utakmice kazne zabrane igranja u Splitu u krugu radijusa 150 kilometara (jednom je bio domaćin u Varaždinu, a triput još u Dubrovniku, na Lapadu), međutim to je bilo nebitno jer u zraku se svo to vrijeme osjećalo da se odigrava posljednja sezona jugo-lige pogotovo kad se znalo da su nekoliko tjedana prije krajinski Srbi započeli „balvan revoluciju“ i proglasili autonomiju koja je doslovno prepolovila Hrvatsku državu, a nekih četiri mjeseca prije BBB su u Zagrebu pokazali što misle o Jugoslaviji na nikad odigranoj utakmici protiv  Crvene Zvezde.

Tadašnji predsjednik Torcide Stipe Valenta kasnije je o događajima iz tog vremena objasnio:

- Ne bih sebe zvao vođom jer nismo tako funkcionirali. Bio sam na papiru predsjednik. Nikad Torcida nije imala vođu. Bilo je nas desetak koje se slušalo, Bosna, Šogun, Ušo, Jela, Prle, Dugi... Imali smo zajedništvo i nikiad nismo jedno drugome okrenuli leđa. 

O prekidu je kazao:

- To su vrlo lijepa sjećanja. Mi smo se dogovorili da ćemo bez obzira na rezultat, povoljan ili nepovoljan, prekinuti utakmicu. Znalo se tko će prekinuti utakmicu, znalo se tko će zapaliti zastavu. Imana nisu važna, ali sve je bilo organizirano.    

 

Kako je zapaljena jugoslavenska zastava, pogledajte u videoprilogu...

Izvor: PDN/Foto: fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.