Na današnji dan: Napadnut Drniš

16.09.2021. 08:22:00

Na današnji dan, 16. rujna 1991. godine od agresorske Jugoslavenske narodne armije i pobunjenih Srba napadnut je grad Drniš.

Po prvi puta sirene su se oglasile 15. rujna, kada je stanovništvo noć provelo u skloništima, no nije bilo napada. Idućeg dana oko 16 sati Centar za obavješćivanje dao je znak za zračnu opasnost za cijelo drniško područje. Najprije su se čule detonacije prvih granata iz topova i tenkova, zatim snopovi granata iz višecijevnih raketnih ba­cača, a u predvečerje stigla je i avijacija.

Pod silinom napada i u strahu tijekom noći sa 16. na 17. rujna Drnišani su masovno napuštali svoje domove, krenuvši u nesigurnost i neizvjesnost. Starci, žene, djeca, bolesnici, zajedno u koloni naroda drniškog kraja krenuli su preko Čikole prema tada još slobodnim i sigurnijim krajevima u Hrvatskoj. Prema riječima svjedoka to je izgledalo ovako: 

Kada su napustili svoje domove uputili su se u selo Knezovi te se iz sela spustili niz kanjon rijeke Čikole koja je srećom presušila, pa su se prešavši korito zaputili prema Žitniću, a onda i prema sigurnim mjestima na obali. Nakon četiri duge godine prognaničkog života, sanjani i očekivani dan povratka došao je 5. kolovoza 1995. godine kada je u Oluji Drniš napokon oslobođen.

Izvor: Hrvatska katolička mreža

Izvorni autor: Borna Marinić/Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Autor: