Na današnji dan: Početak rata u Varaždinu

15.09.2021. 13:35:00

Na današnji dan 1991. godine počele su prve akcije hrvatskih obrambenih snaga u cilju oslobođenja Varaždina od jugovojske. Hrvatskom vojnom pobjedom u varaždinskim danima rata, od 15. do 22. rujna, otvoren je put oslobađanju cijele domovine jer su hrvatske oružane snage znatno ojačale oružjem i oruđem iz varaždinskog oklopnog vojnog korpusa.

U 15 sati i 30 minuta, zrakoplovi takozvane JNA bombardirali su varaždinski aerodrom. Tom prilikom uništen je jedan zrakoplov Poljoprivrednog zrakoplovstva iz Osijeka, a oštećeno je više drugih parkiranih zrakoplova, kao i hangar. U 16 sati i 50 minuta počeo je prvi izravni oružani sukob između snaga JNA i obrambenih snaga Republike Hrvatske, koji je trajao do 17 sati i 7 minuta. 

Sukob su započele snage JNA pucanjem iz tadašnje Komande 32. korpusa u Milčetićevoj ulici u Varaždinu prema pripadnicima Policijske uprave i Narodne zaštite na obližnjem blokadnom punktu. Na strani varaždinskih obrambenih snaga nije bilo ranjenih niti poginulih. U 17 sati i 35 minuta počeo je minobacački napad iz vojarne Kalnički partizani i Komande 32. Korpusa na zgradu Policijske uprave, kao i na okolne stambene i poslovne zgrade, a izvršen je i minobacački napad na transformatorsku stanicu u Nedeljancu. 

Znatna oštećenja pretrpjela je zgrada Policijske uprave, a stradale su i dvije civilne osobe, jedna smrtno, dok je druga zadobila teške tjelesne ozljede. U večernjim satima Varaždinom su odjekivali snajperski hici, a policijskim akcijama pretresani su sumnjivi stanovi. Oko 22 sata i 45 minuta hrvatskim obrambenim snagama predalo se kompletno osoblje Garnizonske ambulante, smještene uz vojarnu Jalkovečke žrtve, pri čemu nije ispaljen ni jedan metak. Tijekom noći vojarne i skladišta na području varaždinske policijske uprave napustilo je sedamdesetak vojnika, a unutar vojarni izbili su i međusobni sukobi.

Izvor: Hrvatska katolička mreža

Izvorni autor: Borna Marinić/foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Autor: