Na jesen treća doza cjepiva? “Treba se pripremiti na to”

19.04.2021. 09:33:00

Dok u Hrvatskoj brojni građani željno iščekuju prvu dozu cjepiva protiv covida-19, na zapadu se naveliko vode rasprave o cijepljenju trećom dozom na jesen. Razlog tome su novi sojevi koronavirusa, poput južnoafričkog i brazilskog, protiv kojih su postojeća cjepiva bitno manje učinkovita.

Albert Bourla, izvršni direktor američke farmaceutske tvrtke Pfizer, prije nekoliko dana je upozorio kako će ljudima najvjerojatnije trebati treća doza cjepiva šest do 12 mjeseci od cijepljenja, kao i ponovno cijepljenje svake godine zbog pojave novih varijanti koronavirusa.

“Moramo vidjeti kakav će biti plan cijepljenja i kako ćemo to često trebati. Iznimno je važno smanjiti broj ljudi koji se mogu zaraziti”, rekao je Bourla za CNBC.

Pfizer je nedavno objavio studiju po kojoj je njihovo cjepivo Comirnaty učinkovito 91 posto protiv koronavirusa te 95 posto protiv teških oblika covida-19 do šest mjeseci nakon druge doze. Kompanija Moderna također je objavila da njezino cjepivo štiti u sličnom postotku šest mjeseci. AstraZenecino cjepivo štiti u nešto manjem postotku, no istraživanja kod starijih osoba pokazuju snažniji odgovor zaštitnih T-stanica u odnosu na Pfizerovo i Modernino cjepivo, piše Jutarnji list.

Velika Britanija već neko vrijeme radi ozbiljne planove za nabavu novih doza cjepiva učinkovitih protiv novih sojeva kako bi se na jesen moglo provesti docjepljivanje trećom dozom što je nedavno potvrdio i britanski ministar zdravstva Matt Hanckok. I David Kessler, voditelj tima američkog predsjednika Joea Bidena za borbu protiv covida-19, upozorio je u četvrtak mjerodavni odbor američkog Kongresa da Amerikanci trebaju računati na docjepljivanje kako bi se obranili od novih varijanti koronavirusa.

Izvor: Nacionalno.hr

Izvorni autor: Nacionalno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.