Na jugu Hrvatske opet raste broj zaraženih, sve je krenulo s jedne svadbe, odmah reagirao gradski Stožer

20.06.2021. 11:47:00

Opet rastu brojke novozaraženih u Metkoviću i dolini Neretve. Iako će se novo popuštanje mjera od 1. srpnja odnositi na cijelu RH, područja koja se smatraju rizičnima mogu ostati izuzeta

Covid zaraza ponovno je krenula u Metkoviću i dolini Neretve. Nakon višednevne stagnacije bilježi se povećanje broja novoinficiranih pa tako u čitavoj dolini Neretve ima tridesetak oboljelih, od čega je 18 u gradu Metkoviću.

Slobodna Dalmacija neslužbeno doznaje da je sve to posljedica jedne svadbene svečanosti koja je održana prošloga vikenda, a na kojoj je očito bilo zaraženih osoba koje su covid-19 proširile dalje.

S obzirom na novonastalu epidemiološku situaciju reagirao je Stožer civilne zaštite Grada Metkovića priopćenjem za javnost u kojem su istaknuli kako je ponovno došlo do većeg broja novozaraženih te pogoršanja epidemiološke situacije.

- Nakon što je Metković u proteklom razdoblju po pitanju bolesti covid-19 pratila povoljna epidemiološka situacija, podaci županijskoga Stožera za civilnu zaštitu jasno pokazuju kako se ista posljednjih dana pogoršava - ističu u lokalnom stožeru.

U skladu s tim, želimo odmah reagirati te pozvati građane na oprez i najvažnije, na važnost pridržavanja epidemioloških mjera koje je propisao Nacionalni stožer za civilnu zaštitu.

Naime, nakon prikupljenih kontakata od strane epidemiološke službe, jasno je kako je veći broj novozaraženih u Metkoviću posljedica veće svadbene svečanosti. Kao što je poznato, popuštanjem epidemioloških mjera, od 28. svibnja iznimno je dopušteno održavanje svadbenih svečanosti s najviše 120 uzvanika po jasno navedenim mjerama i preporukama koje organizator mora provesti. Među mjerama je svakako najvažnije naglasiti kako uzvanici na svadbama mogu biti samo osobe koje su prije više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva protiv covida-19, odnosno, ako se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi.

Uzvanici mogu biti i osobe koje su primile jednu dozu prije više od 14 dana ili preboljele bolest covid-19, a da od preboljenja nije prošlo više od 180 dana ili su preboljele covid i cijepile se najmanje jednom dozom cjepiva ili unatrag 72 sata bile negativne prilikom testiranja PCR testom ili unatrag 48 sati bile negativne prilikom testiranja brzim antigenskim testom na SARS-CoV-2, podsjećaju u Stožeru civilne zaštite grada Metkovića.

U stožeru naglašavaju da je organizator svadbene svečanosti obvezan prije ulaska u prostor gdje se svadbena svečanost održava provjeriti ispunjavaju li sve osobe koje će biti na svadbenoj svečanosti propisane uvjete, a koji se dokazuju EU digitalnom covid potvrdom ili potvrdom izdanom od nadležnog liječnika ili nadležne zdravstvene ustanove, piše Slobodna Dalmacija.

- Podsjetit ćemo kako je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu najavio i novu odluku o dodatnom popuštanju mjera, a koja bi na snagu trebala stupiti 1. srpnja. Iako će se novo popuštanje odnositi na cijelu Republiku Hrvatsku, područja koja se smatraju rizičnima mogu ostati izuzeta, kao što je to bilo i dosad.

Zbog toga želimo naglasiti na važnost pridržavanja i poštivanja epidemioloških mjera, kako na svadbenim svečanostima, tako i na svim ostalim okupljanjima. Na taj način štitimo zdravlje, ali i zajednički pridonosimo normalnom odvijanju gospodarske aktivnosti, što je od iznimne važnosti, posebice uoči nadolazeće turističke sezone. Budimo primjer odgovornog ponašanja! Čuvajmo naš grad! Čuvajmo jedni druge - zaključuju u Stožeru civilne zaštite grada Metkovića.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Stanislav Soldo

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.